Филипинец пазил 10 години под леглото си гигантски бисер с тегло 34 кг, оценен на 100 млн. долара.

Рибарят, чието име не се разгласява, намерил перлата през 2006 г. край остров Палаван, когато котвата на лодката му се закачила в голяма раковина. Мъжът се гмурнал и видял в отворената раковина бисер с неправилна форма, който бил дълъг 66 см и широк 30 см, пише Dily Mail.

Без да подозира колко може да струва тази находка, той я отнесъл у дома си и я пъхнал под леглото си като талисман. В началото на 2016 г. пожар опустошил жилището му и рибарят го напуснал, като отнесъл оцелялата си покъщина. Едва тогава показал на властите талисмана си.

„Бяхме поразени когато ни донесе гигантската перла. По оценки на наши експерти, стойността й е около 100 млн. долара. Чакаме оценки на международни специалисти, които трябва да издадат сертификат на бисера“, разказва сътрудничката в туристическото управление на град Пуерто-Принсеса Ейлин Синтия Амурао.

Градските власти се надяват, че най-голямата естествена перла в света ще привлече туристи.Досега за шампион се смяташе Перлата на Аллах (наричана също Лао-цзъ), намерена през 1934 г. също край остров Палаван. Морското съкровище с диаметър 23,8 сантиметра и тегло 6,37 килограма също има неправилна форма и се оценява на 40 млн. долара.