Германското правителство обмисля връщането на задължителната военна служба заради възможните заплахи за сигурността на страната. Това информира ДПА, цитирайки поверителен документ, който правителството предстои да разгледа.

Докладът с предложението е подготвен от вътрешното министерство и е с две основни насоки: подготовка на страната за евентуално разполагане на натовски сили и укрепване на гражданската защита, съобщи bTV.

"Нападение на германска територия, което би изисквало конвенционална отбрана, е малко вероятно", се посочва в доклада, дълъг почти 70 страници. Мерките за укрепване на гражданската защита обаче са необходими, защото "не може да се изключи заплаха за сигурността в бъдеще" и страната трябва "да е достатъчно подготвена за евентуално конкретизиране на дадена заплаха", твърдят авторите.

Задължителната военна служба бе премахната преди пет години с аргумента, че вече няма геополитическа нужда от нея. Германия обаче преосмисля стратегията си за сигурност след две терористични атаки и едно масово убийство миналия месец.

Повод да се мисли за възстановяване на казармата давало и покачващото се напрежение между НАТО и Русия след анексията на Крим и последващата руска намеса във военния конфликт в Източна Украйна. Затова в документа се подчертава приоритетът армията да бъде подкрепяна от цивилното население.

Според плана за укрепване на гражданската защита - първия, който Германия ще приеме след края на Студената война - "населението трябва да бъде насърчено да се запаси с храна за десет дни и с вода за пет дни при дневна дажба от 2 литра на човек".

Това ще подпомогне държавните усилия да се осигурят жизненоважни запаси за извънредни ситуации.

Опозиционните партии разкритикуваха плана за гражданска защита, защото той нагнетявал страх сред населението и щял да предизвика паническо презапасяване.