Поклонението пред Димитър Цонев ще бъде в събота - 27-ми август - в църквата "Свети Седмочисленици" от 15,30 часа. Близките на Митко молят всички, които го обичаха, да не носят цветя. Вместо това сумите за тях, колкото и да са малки, да бъдат дарени на фондацията, която ще бъде създадена в негова памет и която ще подпомага млади журналисти. Така ще можем да запазим Митко вечно с нас, съобщиха от БНТ.

След централната информационна емисия тази вечер, ще бъде излъчено едно от последните интервюта на журналиста, които той даде по повод 55-годишнината на „По света и у нас". Утре вечер от 21 часа БНТ1 ще покаже събрани откъси от най-значимите професионални изяви на обичания водещ на поколения българи в „Живот в кадър".

Във фоайето на националната телевизия е поставена съболезнователна книга в памет на Димитър Цонев.

Димитър Цонев е знакова фигура в историята на Българската национална телевизия. Той отдаде по-голямата част от професионалната си кариера на обществената медия, в която работи като репортер, редактор, водещ и заместник-директор на Канал 1.

Зрителите ще го запомнят като водещ на информационната емисия „По света и у нас” и предаванията „Още от деня”, „Неделя х 3”, „Формула 5” и автор на 17 документални филми. Беше изключителен професионалист – част от едно поколение, което създаваше основите на модерната журналистика в България, непосредствено след демократичните промени през 1989-та година. Юрист по образование, журналист по призвание, когото зрителите харесваха и на когото вярваха. Той съобщаваше години наред знаковите събития от нашия живот и се вписваше в духа на времето с бърза реакция и ярко присъствие на екрана.

След централната информационна емисия тази вечер, БНТ1 ще излъчи едно от последните интервюта на журналиста, който той даде по повод 55-годишнината на „По света и у нас”. Утре вечер от 21:00 часа националната телевизия ще покаже събрани откъси от най-значимите професионални изяви на обичания водещ на поколения българи в „Живот в кадър”.