Легендата в щангите, роденият в кърджалийското село Птичар Наим Сюлейманоглу категорично отказал да участва в беседите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и в отплата получил яростна кампания срещу постиженията си.

Това той разкрива пред вестник "Сабах", след като бе огласено скандално видео, в което Гюлен коментира пред футболната звезда Хакан Шукюр, че се отвращава от щангиста.

„Мисля, че за мен самия се оказа доста полезен фактът, че Гюлен ме мрази. Но аз също не съм се отнасял със симпатия към него. Той се доказа като низък човек, изпрати турската войска срещу народа с танкове и куршуми. Но турският войник не убива мирните хора, не бомбардира парламента. Онези от преврата не следва да бъдат наричани воини, това е обида за честта на турските въоръжени сили“, казва Сюлейманоглу и уточнява в нощта на 15 юли е бил в дома на майка си в Истанбул. Помислили, че става земетресение и изхвърчали от жилището, но тогава видели три бойни самолета.

„Джобният Херкулес“ разкрива още една причина за омразата на Гюлен към него. „През 1990 г. той беше издирван и след залавянето му в Бурдур бе докаран в сградата на МИТ /националната разузнавателна служба/ в Истанбул за разпити. Мой роднина, сега пенсиониран служител, води разпита тогава. Гюлен казал, че страда от диабет и високо кръвно налягане. След известно време някой от Анкара е разпоредил освбождаването му. Моят роднина ударил Гюлен с няколко юмрука. Впоследствие Гюлен научава, че следователят е мой близък и тогава започна жестока кампания срещу мен, разпространяваха се небивалици по мой адрес. Опитаха се да ме оклеветят и опозорят, а това беше времето, в което бях на върха – медиите по света и в Турция всеки ден пишеха за мен“, разказва Сюлейманоглу. Роднината от МИТ постоянно го предупреждавал в никакъв случай да не контактува с Гюлен и хората му, за да не си навлече неприятности. Но много други спортни звезди се сближили с проповедника. „Щяха и мен да използват за целите си. Но по никакъв начин не успяха да ме привлекат. Започнаха да ме клеветят. През 2000 година в Атина бях избран за вицепрезидент на борда на Международната федерация по вдигане на тежести, 4 г. бях на този пост. През 2004 г. следващите редовни избори на ръководството бяха в Истанбул. Фетхуллах Гюлен пое разходите на делегациите от 130 държави. Тогава натискът върху мен беше най-силен и в резултат аз не бях избран отново. Не ме познавал, не ме обичал, това не ме засяга и няма никакво значение. Светът знае кой съм, спечелените медали са факт. Той самият какво направи? Опита да срине Турция, не искам дори да споменавам името му“, казва Сюлейманоглу.

Отказът му да участва в сбирките на Гюлен го направил мишена за наказателната кампания. Отнета е полицейската охрана на световната звезда, блокирани са били всички шансове да заема ръководни места, направено е всичко, за да се срине кондицията му. Отхвърлих всички предложения да се приобщя към онези хора, затова ме набелязаха и всичко това е в периода, когато бях на върха на славата си, заключава той.

Наим Сюлейманоглу е роден през 1967 г. в село Птичар до Момчилград, през 1983 г. за пръв път подобрява световен рекорд. През следващата година България и други съюзници на СССР бойкотират Олимпиадата в Лос Анджелис, и той няма как да участва. В състезанията за Световната купа в Мелбърн, вече с българското име Наум Шаламанов, дадено му по време на т.нар.“възродителен процес“, той успява да избяга в Турция, където тогавашният президент Тургут Йозал веднага му дава гражданство. На Олимпиадата в Сидни през 2 000 г. прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, а после прекратява спортната си кариера. Той е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България, и не забравя откъде е тръгнал.