Министърът на образованието Меглена Кунева, която неотдавна обеща да вземе на ръчно управление европарите за образование, сега вече не иска да контролира обществените поръчки, предаде БГНЕС.

Причината скандалната обществена поръчка за 2 милиона лева за запалки, ключодържатели и други артикули, с които вицепремиерът и просветен министър искаше да рекламира „успехите“ на българското образование.

“Искам да имаме същия европейски опит в България, както се възхищаваме в другите европейски страни. Ако политическият орган, какъвто съм аз, във всяко едно министерство прави обществените поръчки, а държи администрацията в страни, това е много лошо. Обществената поръчка трябва да бъде абсолютно чиста от влияние”, каза Кунева, в отговор на въпрос дали оправдава министерския си пост, щом не знае за скандалната обществена поръчка за 2 милиона лева за запалки, с които ще рекламира успехите на българското образование.

“Аз не искам да контролирам обществените поръчки освен разбира се по повод, когато вие (медиите – бел.ред.) не сте съгласни, че не е правилно избран артикулът, че могат да се направят нещата по-добре, тогава аз на политическо основание ще спра тази поръчка, ще я спра, затова, защото аз отговарям за начина, по който министерството е възприемано”, каза още тя.

Кунева посочи още, че човекът, който се занимава с организацията на обществените поръчки, е главният секретар на министерството, защото вярва на опита му. Доверието й към него е, "защото той е бил при други министри и ще остане при следващи министри".

Министерството на Кунева обяви обществена поръчка за сувенири и рекламни материали на стойност 2 050 000 лв., без ДДС. Финансирането е за сметка на държавния бюджет и на европейските фондове. Срокът на изпълнението на поръчката е четири години, т.е. отвъд редовния мандат на настоящото правителство. Сред сувенирите, с които ще се рекламира родното образование са запалки, ключодържатели, стрес топки и други артикули.

Кунева не знае за 2 млн. лева

След силния медиен е обществен натиск Меглена Кунева, която миналата седмица бе в отпуска, заяви, че отменя скандалната поръчка. Тя се оправда с думите, че „процедурата е пусната в нейно отсъствие“. Малко странно обяснение на фона на изявленията си отпреди няколко седмици, в които обещава да поеме на ръчно управление европарите в образованието.

Меглена Кунева също така заявява, че ще „поиска от вицепремиера Томислав Дончев и колегите си министри, при които има оперативни програми, да предоставят на МОН информация за добри практики в техните процедури и за размера на средствата, предвидени за рекламни материали и сувенири“.

Рекламата със запалки е неудачен пример

От своя страна вицепремиерът Дончев е категоричен, че да се рекламира образованието със запалки не е най-добрият начин. Бих препоръчал на министъра на образованието Меглена Кунева да следи за спазването на закона и да бъде особено внимателна със средствата за рекламата на европейските програми, защото обществото е особено чувствително, каза още той. Томислав Дончев подчерта, че не е добре министър да бъде и ръководител на Управляващ орган.