Задържан е подпалвачът на Тютюневия град в Пловдив, съобщават от Окръжната прокуратура.

44-годишният Любомир Данчев вече е привлечен като обвиняем. Той е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Данчев е криминално проявен и до момента е осъждан многократно. Той няма постоянен адрес, уточняват от държавното обвинение.

По информация от trafficnews.bg Любомир Данчев е известен пловдивски клошар. Той е признал, че от 35 години живее на последния етаж на склада, откъдето е тръгнал огънят.

Пред репортер на местната медия непосредствено след пожара самият Данчев заявил, че пожарът е умишлен, като някой е запалил една от стаите. Той живеел в съседната стая.

Мъжът споделил, че живее от 1979 г. там, след като останал пълен сирак и без покрив над главата си.

Данчев работи в павилион наблизо. Твърди, че бил на работа, когато складът се запалил. Неговата версия гласи, че са му се обадили за пожара и той веднага е тръгнал към складовете. Сега вече е без покрив, жалва се мъжът.

На първия етаж в склада живеели и други клошари. В сградата нямало нито ток, нито вода.

Припомняме, че пожарът в сградите паметници на културата избухна в събота в ранния следобед. Той унищожи четири от тютюневите складове. Основната версия, по която работеше полицията, бе умишлен палеж. Борбата с огнените пламъци продължи повече от 9.00 часа.

По време на огледа на опожарените паметници на културата тази сутрин министърът на културата Вежди Рашидов се закани, че ще бъдат наложени стряскащи санкции. Той обеща това да стане още през септември. Министърът също заяви, че сградите трябва да бъдат възстановени в автентичния им вид.

От съобщението на прокуратурата до медиите става ясно, че Любомир Данчев е привлечен като обвиняем днес за това, че  на 20 август е запалил сграда на ул. „Екзарх Йосиф” №13. Сградата е собственост на „Р.И.П.А.“ ООД – гр. Пловдив и е със значителна стойност. Впоследствие огънят се разпрострял и върху други две сгради, находящи се на ул. „Иван Вазов”. Те са собственост на същото дружество. Пожарът се прехвърлил на сграда на ул. „Капитан Андреев”, чийто собственик се установява, както и на сграда на ул. „Г. М. Димитров”, собственик на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД – гр. Пловдив.

От пловдивската прокуратура са категорични, че пожарът е представлявал опасност за живущите наоколо. Запаленото имущество пък има историческа и художествена стойност.

Вследствие на палежа са настъпили значителни вреди, подчертават от държавното обвинение.

Под ръководството на прокуратурата е извършен външен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, приобщени са веществени доказателства – снимков и видеоматериал. Видеоматериалът е предоставен от гражданин, заснел началото на пожара.

Предстои да бъдат извършени и допълнителни огледи. Те ще бъдат направени след разрешение на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По всяка вероятност се очаква това да се случи във вторник или сряда.

От прокуратурата допълват, че в момента се изготвя пожаро-техническа експертиза. Целта й е да изясни причините на възникване на пожара, механизмът, мястото, откъдето е започнал и възможността да се разпростре върху околните сгради.

Утре обвинител номер 1 Сотир Цацаров ще бъде в Пловдив, където ще проведе работна среща с ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, наблюдаващия прокурор, разследващите полицаи и директора на ОД на МВР-Пловдив за набелязване на спешни мерки по разследването на случая.

От прокуратурата подчертават, че разследването е в активна начална фаза. Продължава събирането на доказателства за всички възможни версии за извършване на престъплението, както и дали задържаният Любомир Данчев е имал съучастник. Ще се проверява и дали е бил склонен или подпомогнат от други лица при извършване на престъплението. 

По-рано кметът на Пловдив Иван Тотев обяви кои са собствениците на горелите тютюневи складове. Собственик на три от складовете е „РИПО"-ЕООД. "Галакси пропърти груп" е собственик на последния склад, който е останал само руини. Галакси пропърти груп" стопанисва и цигарената фабрика в Пловдив, обяви на пресконференция Тотев, цитиран от кореспондентката на БНР.

Припомняме, че по-рано нямаше яснота относно собствениците на сградите. 

Пред журналистите пловдивският градоначалник отбеляза, че в общината няма документация, която да удостоверява какви са инвестиционните намерения на притежателите на имотите.

По думите на Иван Тотев на трите склада е било издавано предписание за обезопасяване на района, което е било изпълнено.

Кметът беше категоричен, че няма да има промяна в намеренията пространството да се използва в бъдещата подготовка на града за Европейска столица на културата. Засега обаче било рано да се говори затова. Преговорите в тази посока предстояли.

Иван Тотев допълни, че ще съгласува действията си с експертите от министерството. Това вече било уточнено и с министъра на културата.