Опитвали сте какво ли не, но вкъщи винаги е бойно поле – малките крещят, разхвърлят, чупят и не слушат. Предлагаме ви няколко нетипични съвети за родители, които искат да въведат малко ред у дома.

№ 1 Не можеш да стоиш в една стая с мама, ако тя шета, освен ако не помагаш

Малките деца не обичат да седят сами. Но особено, когато имаме много домакинска работа, те понякога се мотаят изнервящо из краката ни. На всичко отгоре искат да им сипем вода, въпреки че са достатъчно големи да го направят сами, да им намерим куклата или парченцето от пъзела. Опитайте с това правило – ако детето ви иска да бъде с вас в една стая, докато вие шетате, то трябва да помага. Децата искат да приличат на възрастните, така че има вероятност това правило да се ослади на палавия ви малчуган.

№ 2 Никаква домакинска работа след 8 вечерта

Това правило работи, защото не е правило за детето или съпруга, а за самите нас. Когато заявим, че всичките си задължения като домакиня може да извършваме само до 8 вечерта, всички ще се стегнат да бъдат по-експедитивни – с вечеря, къпане, миене на зъби и т.н., за да можем да им помогнем. След 8 може да четеш книжки или да играеш на „Не се сърди, човече“, но никакви домакински задължения!

№ 3 Сами да ограничим забраните

Ако за всяко нещо казваме на детето „не“, то ще се научи да ни отговоря за всяко нещо с... „не“. Това е една от причините да ограничим забраните до минимум. Другата е, че така можем да отсеем и да акцентираме върху най-важните неща, а това са нещата, които са свързани с живота и здравето на малките. Така че седнете с лист и химикалка и още преди детето ви да стане на 3 години, си напишете максимум 5 забрани. Например: не пипай в контакта и котлона, не излизай на уличното платно без придружител и т.н. Пропуснете неща от типа на: не пипай телефона на мама, защото ще го развалиш или не ползвай парфюма ми, защото си малка.

№ 4 Най-странното наказание на света

Трябва да го направите, докато детето ви е още много малко. Ако дребосъкът направи нещо, което не ви харесва и не е редно, не го наказвайте с това, че няма да получи чипс или няма да гледа любимото си филмче. Напротив: накажете го с това да яде чипс и да гледа телевизия двойно по-дълго от обичайното. Така стреляте два заека – хем наказвате за лошата постъпка детето, хем му показвате, че чипсът и телевизията са нещо лошо, щом ги използвате за наказание.

№ 5 Скуката не съществува

Когато вашето дете се оплаче, че му е скучно, например докато пътувате към морето, му кажете, че скуката е измислена от хората, които нямат въображение. И че всъщност тя не съществува. Разбира се, трябва да сте готови да предложите алтернатива на несъществуващата скука, но това е малка цена, за да си спестите мрънкане и някоя и друга беля „от скука“.