Навярно не всички знаят, че Mercedes възроди марката Maybach, като изцяло нова линия за най-луксозните модели си модели, като Mercedes-Maybach S600. За да припомни това, компанията създаде нов луксозен автомобил с величествени размери, концепцията Vision Mercedes-Maybach 6.

От изображенията не може да се добие реална представа за размерите му, но те са наистина величествени. Дължината му е почти 6 м, откъдето идва и цифрата 6 в името му.

Въпреки огромните си размери, Mercedes-Maybach 6 е изцяло електрически с задвижване на четирите колела ускоряващо го от 0-100 км/ч за по-малко от четири секунди и достигайки електронно ограничената максимална скорост от 250 км/ч. Гигантското купе може да ускори толкова бързо благодарение на своята 80-киловат часова батерия, която предоставя 738 конски сили.

Въпреки, размерите и мощността си, купето е сравнително ефективно, като изминава 320 км с едно зареждане. Нещо повече, благодарение на технология за бързо зареждане, може за пет минути зареждане да измине 100 км. Vision Mercedes-Maybach 6 позволява зареждане с кабел и безжично чрез индукция.Достъпа за пътниците до луксозния високотехнологичен интериор става посредством вдигащите се нагоре врати.
Интериора предлага съчетание от класически лукс, като дървената настилка от порест бряст и меката кожена тапицерия. Тези класически черти се допълват от високотехнологични акценти като предното стъкло, което може да бъде и прозрачен дисплей. Vision Mercedes-Maybach 6 прожектира данни и информация за навигацията върху предното стъкло, като се управлява с жестове.

Технологията е не само функционална, но и стилна, като прозрачния централен тунел между водача и пътника прожектиращ визуално представяне на потока на електроенергия от задвижващата система на колелата. Колкото повече водачът, натиска педала на газта, толкова повече енергия бива показвана как протича. Разбира се, това е просто цифрова визуална интерпретация, но е страхотна идея.

Разбира се, такъв високотехнологичен автомобил е автономен. С натискането на бутон, водачът може да прехвърли управлението на колата. В крайна сметка, няма нищо по-луксозно, от компютър който да управлява вместо вас.

Любопитно е, че новата концепция Vision Mercedes-Maybach 6 има същото междуосието като концепцията от миналата година Vision Tokyo и джанти вдъхновени от Concept IAA, което не е случайно. Тези три превозни средства вероятно показват реалистичната визия за бъдещите планове на Mercedes, от самостоятелно управляваща се лимузина, ефективен променящ се луксозен седан до изключително луксозно спортно електрическо купе.

С концепцията Vision Mercedes-Maybach 6, Mercedes доказва, че въпреки автоматизираното бъдеще на мобилността и изключително ефективните дизайни, то няма да бъде скучно.