Хората става алтруисти след 45-годишната си възраст и това е свързано с житейският опит и път, установи изследователи от Университета в Орегон, САЩ.

В изследването им участваха 80 мъже и жени на възраст от 18 до 67 години, съобщи Deccan Chronicle. Доброволците трябвало да решат дали искат да дадат пари за благотворителност или да задържат парите за себе си. Освен това специалистите проследявали активността на мозъка с помощта на апаратура. Доброволците запълнили и въпросници, засягащи личността им.

Изследването показало, че у някои хора областите от мозъка, свързани с наградата, били по-активни, когато те оставяли парите за себе си. У други обратно – тези зони се активизирали, когато давали пари за благотворителност, което говори за алтруизъм. Тези доброволци давали повече пари за благотворителност и у тях е имало силно изразени социални характеристики.

Специалистите нарекли всичко това обща доброжелателност. Нейното равнище се оказало по-високо у хората над 45 години. Общата доброжелателност била свързаната и с религиозността. Но това качество не било свързано с пола, политическите възгледи и равнището на доходи. Учените са убедени, е жизненият опит прави хората алтруисти.