Юсеин Болт доказа, че е най-великият атлет в историята. Ямаецът стана първият в историята с "трипъл-трипъл", или на три поредни олимпиади той печели титлите на 100 и 200 метра плюс щафетата на 4 по 100 метра, пише "24 часа". 

Той пое трети палката, но с невероятен спринт изпревари всички и така взе трето злато в Рио. Това бе и последният му олимпийски старт, след като слага край на кариерата си по време на световното в Лондон догодина. 

Така той се изравни с Карл Луис и Пааво Нурми с по 9 титли в леката атлетика. Едната му обаче е под въпрос, като още се очаква решение на МОК заради положителна проба на Неста Картър от щафетата в Пекин. Болт, Асафа Пауъл, Йохан Блейк и Никел Ашмейд финишираха за 37,27 сек. САЩ трябваше да претърпи сериозно унижение, като техният квартет остана трети, изпреварен от Япония.

Малко след финала янките бяха и декласирани заедно с Тринидад и Тобаго за неправилно предаване и така бронзът отиде в Канада. А Андре де Грас стана вторият атлет с три медала от олимпиадата. 

Правило 170.7 според което бяха резнати американците е за предварително ускорение преди определената за това зона.

Нарушението е между Майк Роджърс и Джъстин Гатлин при първото предаване, което става извън определената зона. Американките Тиана Бартолета, Алисън Филикс, Инглиш Гарднър и Тори Бауи обаче спечелиха женската щафета, след като едва не бяха декласирани. Заради препречване от страна на бразилка в 1/2-финала, те бяха пуснати да бягат сами и дадоха най-добро време от всички. Ямайка остана втора, а бронзовият медал бе за Великобритания. Англичанките не бяха вземали отличие от 32 години насам.