У нас опитват да навлизат хора извън зони на конфликт

Гражданите да не противодействат сами на мигранти, съветва главният  секретар на МВР

Има признаци на изменение в профила на нелегалните мигранти като националност и произход, като възраст и като модел на поведение - това стана ясно от изявление на главния секретар на МВР Георги Костов по време на среща с кметове от погранични общини в Малко Търново. “Наблюдаваме подчертано по-агресивен тип поведение или прояви на форми на агресия”, заяви Костов. Той призова гражданите да не правят опити сами да противодействат на мигранти.

Обективните изводи са въз основа на случаи със задържани в закритите центрове на Дирекция “Миграция”, както и в центровете от открит тип на Държавна агенция за бежанците, уточти главният секретар на МВР. Повечето незаконно навлезли у нас мигранти вече не били от зоните на потенциален военен конфликт.

 

В Малко Търново се проведе първата от поредицата срещи на главния секретар на МВР Георги Костов с местната власт заради увеличения миграционен натиск.

 

Това са все факти, които трябва да получат обществено достояние така, че гражданите да не правят опити сами да противодействат, а да подават сигнали в Гранична полиция, призова Костов.

В петък в Малко Търново се проведе първата от серия срещи на МВР с кметове от погранични общини.

Костов съобщи, че опитите за нелегално проникване през границата ни са намалели с близо 60% в сравнение с миналата година: “Това е факт и миграционният натиск в сравнение с миналата година е изключително благоприятен.”

За да бъдат действията на МВР по-ефективни обаче, Костов призова за подкрепата на местната власт и цялото гражданско общество. Според него хората в пограничните райони умеят перфектно да се ориентират, като видят в далечината група, дали е от незаконно проникнали мигранти. В такива случаи те трябвало незабавно да сигнализират Гранична полиция.

За по-добра комуникация сме организирали колегите от Гранична полиция периодично да посещават кметските наместници, за да се подобри общуването между редовите служители по границата и населението, заяви Костов.

Заради променения профил на мигрантите не било целесъобразно местните да предприемат самостоятелни инициативи, дори да влизат в контакт.

Главният секретар каза още, че е имало посегателства върху оградата по границата, но увредените участъци бързо били възстановени. В момента няма регистрирани пробиви.

Продължава и въведената практика на мобилни КПП-та, които да извършват внезапни проверки на коли за трафик на мигранти.