Германската канцлерка Ангела Меркел ще приеме на 27 август лидерите на редица европейски страни, сред които ще бъде и българският премиер Бойко Борисов.

На 26 август фрау канцлерин ще замине за Варшава, където ще участва в срещата на правителствените глави на държавите от Вишеградската четворка /регионално обединение включващо Чехия, Унгария, Словакия и Полша/. Това съобщи на брифинг говорителят на Меркел Щефен Зайберт.

„Първоначално тя ще проведе двустранни преговори с премиера на Полша Беата Шидло, а след това ще вземе участие в срещата на правителствените глави на държавите от Вишеградската четворка - Чехия, Унгария, Словакия и Полша, която ще бъде работен обяд“, каза той. „В центъра на внимание на преговорите ще бъдат въпросите свързани с подготовката на неофициалната среща на ЕС, която ще се проведе на 16 септември в Братислава“, отбеляза Зайберт.

Говорителят на германската канцлерка съобщи още, че на 26 август вечерта Меркел ще приеме в резиденцията си Мезеберг премиерите на Холандия, Швеция, Финландия и Дания, предаде ТАСС. На следващия ден в Мазеберг тя ще се срещне с премиерите на Австрия, България, Словения и Хърватия. На преговорите ще се обсъди и подготовката за срещата на върха в Братислава.