Бяха публикувани снимки, заснети от въздуха, показващи как терористи от ДАЕШ („Ислямска държава”) използват цивилни като щит, за да се измъкнат от северния сирийски град Манбидж, съобщава БиБиСи.   

Сирийските демократични сили (СДС) уточниха, че снимките, показващи конвой от стотици превозни средства, са били заснети миналия петък.

Подкрепяният от САЩ алианс от кюрдски и арабски бойци не е нападал, след като е имало цивилни във всеки от автомобилите, тъй като са искали да избегнат жертви.

Терористите се смята, че са отишли на север, към турската граница.

Бойците от СДС поеха пълен контрол над Манбидж след 10-седмична офанзива, подкрепяна с въздушни удари от предвожданата от САЩ коалиция и спецчасти.  

След като станало очевидно, че градът ще падне, около 100 до 200 терористи от ДАЕШ събрали семействата си, привърженици и цивилни заложници, уточни говорителят на коалицията полк. Крис Гарвър в четвъртък.

Цивилните след това били натоварени заедно с терористите във всеки от автомобилите от конвоя, който се отправил на север, под наблюдението на бойците от СДС и коалицията.

Ние трябваше да се отнесем към всички тях не като бойци. Ние не стреляхме, само наблюдавахме", посочи полк. Гарвър.

Стотици цивилни са били освободени в събота, докато други са избягали.

По време на настъплението, СДС са предложили на терористите безопасен коридор за излизане от Манбидж, за да се избегнат цивилните жертви.

Полк. Гарвър заяви, че джихадистите са продължили да „хвърлят цивилни... към линията на огъня, опитвайки се да бъдат застреляни, като впоследствие да го използват потенциално за пропаганда".