Третата политическа сила в Холандия - Партията на свободата - работи по проект за референдум за изход на страната от ЕС. Ако Холандия излезе от алианса, Хага възнамерява да подобри отношенията с Москва и първо да отстрани антируските санкции. Това съобщава руският вестник "Известия", позовавайки се на партийния лидер Герт Вилдерс.

"Събитията от последните месеци показаха, че ние трябва скоро да решим въпроса с провеждането на референдум за членството ни в ЕС. Брюксел не трябва да диктува, с кого имаме икономически и политически отношения.", -  изданието цитира Вилдерс. "Възстановяването на отношенията с Русия, подчерта той, е приоритет за традиционната търговия на страната, която винаги е била Холандия".

"В продължение на много векове, нашите народи, независимо от съществуващите конфликти, са намирали начин да се възползват само от взаимното сътрудничество. И днес отстраняването на антируските санкции - необходимо условие за нашето добро бъдеще", - убеден е лидерът на Партията на свободата.

Политикът също разкритикува сегашния действащ принцип в ЕС, за върховенството на правото на алианса върху националната правна система. "Брюксел взима решения, въз основа само на собствените си интереси, а не слуша мнението на хората, а сам Европейският съюз  - е експанзионистично чудовище, което краде от нашата социална система, идентичност и демокрация", - каза Вилдерс.

Според лидера на Партията на свободата, единственият начин да се промени сегашната ситуация – изход от ЕС. "Всяко решение ще има правен статут само отделно от ЕС. Икономически, ние ще станем по-силни, включително и чрез отношенията ни и търговията с Русия" - каза той.

Според "Известия", партията очаква Nexit малко преди парламентарните избори, които ще се проведат през март 2017 г.