Нова международна разработка предвижда милиарди датчици да опашатградовете и да сигнализират кой къде ходи и с кого се среща. Всеки гражданин ще бъде контролиран чрез телефона и уредите в дома си. Cвобода или сигурност? След последните терористични атаки сблъсъкът с този въпрос вече е неизбежен. Няколко международни тинк-танка с едни от най-добрите учени и топспециалисти по сигурността от най-големите спецслужби в света вече няколко години разработват варианти за успешна борба с тероризма.Според източници все повече правителства се обединяват около идеята, че най-бързо и евтино може да се въведе тоталния електронен контрол Надделявало мнението, че на този етап няма по-ефективно средство в борбата срещу тероризма, който напоследък залага на самотните вълци аутсайдери в западните общества, предаде "168 часа".

Към проекта проявявали интерес страни като Великобритания, Китай, Австралия, Канада, Русия, САЩ и някои европейски държави. Дали той ще се въведе официално, или правителствата ще изберат стратегията на Вашингтон който тихомълком прокарва тази стратегия вече години наред, не е ясно. Най-общо проектът предвижда създаването на глобален Биг брадър, където всеки обикновен гражданин постоянно ще е следен и подслушван. Всяка секунда ще е ясно къде ходи, с кого се вижда, какво купува, кои сайтове посещава, какви филми гледа, кои кръчми предпочита и т.н.

Дали развитите общества ще могат да преглътнат подобно тотално погазване на правата и свободите си, е въпрос на дебати. Но такива може и изобщо да няма. С новите антитерористични законодателства спецслужбите вече спокойно могат да предприемат всякакви мерки, без дори да разберем.

За подготвяния глобален Биг брадър пръв загатна предишният шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс: "Шпионите вече няма да монтират устройства в домовете ви, защото с нарастването на броя на интернет свързаните битови уреди и монтираните чипове в електронните устройства хората ще бъдат наблюдавани в своите домове." Според него ЦРУ ще може да разчита данните от тези средства чрез интернет или мобилните мрежи, когато човек не си е вкъщи. От думите му излиза, че шпионите постоянно ще са в домовете ни и около нас.

Петреъс твърди, че наблюдението постепенно се трансформира с помощта на микрочиповете в дистанционните, компютрите, телефоните, телевизорите, лампите, домакинските уреди и др. Според ексшефа на ЦРУ данните от тези свързани приспособления ще могат да се четат като книга, да се прослушват, преглеждат отново и т.н.

Случайно или не, точно това предвижда и новият проект. Той ще е на основата на малки датчици 4G и 5G. С тях буквално ще са опасани градовете, улиците, кафенетата, метрото, влаковете, автомобилите, домовете. Въобще целият свят, който ни заобикаля. Новото поколение джаджи ще индексира по няколкостотин милиарда обекта. Мощни компютърни центрове за секунди ще обработват събраните данни. Всъщност и сега те са в много домакинства, за да улеснят дистанционното управление на уредите. Проектът предвижда в скенерите, свързани с 4G и 5G мрежите, да има устройства за проверка на самоличността, високоточна камера с инфрачервени лъчи плюс радар за проследяване.

Джаджите са суперевтини и освен това са конструирани така, че да използват само слънчева енергия. Държавите, които решат да реализират проекта, ще наложат нов тип документи за самоличност. Най-вероятно това няма да са карти с микрочипове, а смартфони, които освен това ще съдържат пълното здравно, социално, трудово и финансово досие. В устройството ще е и информацията на вътрешното министерство за дадения човек с адресните му регистрации, биометричните му данни, пръстови отпечатъци и т.н. Чиповете, монтирани в смартфоните, са подобни на тези в полицейските гривни за проследяване, но със значително повече функции. Информацията в този чип няма да може да се променя.

Ако някой реши нарочно да си забрави смартфона вкъщи, в дома му ще има поне няколко устройства, които ще го предупреждават, че го грози арест. Същото ще е и ако не си зареди батерията, разказват запознати с идеята.

Ако някой използва чужд телефон, камерите в скенерите моментално ще сравнят лицето с базата данни и ще сигнализират в полицията, че то не отговаря на данните в микрочипа. Координатите на човека незабавно ще бъдат изпратени на най-близкия патрул и той ще бъде задържан.
Ако някой нарочно захвърли смартфона си, първите камери ще сигнализират, че се движи обект без документи, който трябва да бъде проверен. В полицейското управление ще трябва да доказва кой е, какво му се е случило и че не е терорист.

Кражбите и фалшификациите на подобни устройства ще се наказват със затвор. Предполага се, че те ще са безпредметни, защото камерите веднага ще засичат информацията от телефона, ще сканират лицето и биометричните му данни и ще ги сравняват с огромната база данни. При разминаване ще следва задържане и проверка.

При загуба на устройството всеки ще е длъжен да сигнализира в полицията, в случай че датчиците и камерите не са го направили преди него.
В дома всички чипове ще съобщават на службите кой къде е и какво прави. Те ще са в лампите, телевизорите, компютрите и домакинските уреди.
Никой няма да може да се регистрира в хотел, да отиде на бар или на концерт без идентифициращото устройство.

Ако някой има неблагоразумието да се дегизира или да си сложи очила и качулка, толкова по-зле за него. Предвидено е на чужденците, които нямат електронни устройства за идентификация, и на мигрантите още на границата да им се поставят. Вече публично се обсъждат варианти тези многофункционални джаджи да са под формата на часовници или електронни гривни

Благодарение на тях ще се знае по всяко време кой къде се намира и какво прави на територията на съответната държава. Те ще съобщават кога с кого се среща, с кого разговаря по телефона, какви арабски или африкански диалекти използва, какви сайтове преглежда, дали сред тях няма джихадистки и т.н.
Ако някой реши да си свали устройството , тогава датчикът, който вече не усеща температурата на тялото и пулса на сърцето му, сигнализира, за да се активират други устройства в съответния дом и да се проследи човекът. А ако това не е възможно, полицията направо ще идва за проверка.

Според проекта системата автоматично ще изчиства данните за изрядните граждани и ще се концентрира върху подозрителните, твърдят запознати.
Разбира се, тези устройства ще бъдат суперпривлекателни и ще са пълни с какви ли не екстри, като целта е обществата по-лесно да преглътнат идеята, че всъщност живеят в нещо като златен затвор. С новите джаджи всеки ще може да управлява дистанционно домакинските си уреди и да пести от сметките за тока, да се гледат нови филми, музика с високо качество и т.н. Устройствата ще изместят дебитните и кредитните карти. Скенерите, които търсят устройствата, няма да работят по въздушен канал, разказват запознати. Те ще бъдат обслужвани от закрита свръхбърза полицейска оптична мрежа.

Тя ще бъде изолирана от интернет мрежите и практически ще бъде недостъпна за външни устройства и хакери. Трасетата й ще минават дълбоко под земята.
Цялата информация, събрана от скенерите, ще бъде криптирана на 100% – от смартфона до компютрите. Дешифрирането на информацията ще се прави с индивидуални ключове по хибридната схема на криптиране. По ключовете ще се идентифицират „къртиците”, внедрени между служителите, които обслужват глобалната полицейска система (обединяваща всички полицейски компютри на Европейския съюз, САЩ, Канада, Австралия и други страни-членки на НАТО).