Възрастна шуменка бе измамена с 10 000 лева по сценария за подпомагане на полицейска операция, съобщиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи (МВР).

С 10 000 лева е била измамена 72-годишна шуменка, след като била въвлечена в нов сценарий на телефонните измамници. Вчера по обяд на стационарния й телефон се обадил непознат, който се представил за полицай. Обяснил, че полицията работи за залавяне на група крадци, които обират жилищата на възрастни и самотни хора. Казал, че двама от групата са задържани благодарение на съседка от квартала, която съдействала за залавянето им и затова ще получи медал.

“Полицаят” обяснил на 72-годишната шуменка, че за съжаление, останалите престъпници от групата по време на акцията успели да се измъкнат. Казал й, че обирджиите действат изключително дръзко, влизат в жилищата на хората, биели ги и изтезавали докато дадат всичките си пари и ценности. Попитал я дали би съдействала да бъдат заловени. С идеята, че помага на полицията, възрастната жена се съгласила.

Дадени й били указания да събере всички пари от дома си, да ги сложи в хартиен плик и да ги прибере в хладилника или във фризера с обяснението, че там крадците няма да ги открият с детектора, който ползват. След това й дали номер, на който да звънне “за да ги подмами” да отидат в дома й, а полицаите да ги заловят.

Наредили й също да се обади веднага след това на телефон 144 за да се свърже отново с полицая. Без да затваря телефона и да прекъсва връзката с истинските телефонни измамници, жената звъннала първо на единия, после на другия номер. Дадени й били указания да не допуска хората в дома си, а да хвърли парите през терасата и веднага да се прибере в дома си, за да не пострада при залавянето на опасните престъпници.

Жената изпълнила указанията. Малко по-късно установила, че е измамена. По случая в РУ-Шумен е започнато досъдебно производство.

МВР напомня под никакъв предлог не давайте пари, поискани по телефона. При обаждане от непознат номер с искане за пари, сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.