Всяка година на 19 август отбелязваме Световния ден на хуманитарните дейности. Денят е признание към хуманитарните работници, които с риск на живота си изпълняват своята дейност , към духа на хуманизма и призив към хората в защита на един по-хуманен свят.

Световният ден на хуманитарните дейности (СДХД) е обявен от Общото събрание на ООН през декември 2008 г. и се отбелязва за първи път през август 2009 г. Датата 19 август е годишнината от бомбардировките на Хотел Канал през 2003 г. в Багдад, където двадесет и двама хуманитарни работници на ООН са загубили живота си, включително, Върховният комисар на ООН за правата на човека и специален представител на генералния секретар за Ирак, Серджо Виейра де Мело.

Денят е повод да отдадем почит на хуманитарните работници, които рискуват живота си, докато помагат на пострадалите от войни и природни бедствия по целия свят.

Това е повод да напомним колко е важно да се спазва международното хуманитарно право.

Този ден е в памет на всички хора, които са загубили живота си оказвайки хуманитарна помощ и за отбелязване на духа, който вдъхновява хуманитарните дейности по целия свят.

Днес близо един милион хуманитарни работници работят по всички точки на света, посочи в интервю за Bloomberg tv Любомир Каракановски от БЧК. Той припомни Срещата на върха в Истанбул, участниците в която стигнаха до извода, че от тук нататък положението става много сериозно в световен мащаб.

За последните десет години военните конфликти са се увеличили десет пъти. Близо десет пъти са се увеличили и бедствията - природните и тези, причинени от човешката дейност, и хуманитарните проблеми нарастват изключително много. Повече от 130 милиона души в момента се нуждаят от хуманитарна помощ, посочи Каракановски.
По думите му, за да се посрещнат първите нужди са необходоми 20 - 30 милиарда долара.

По повод бежанската криза, която допълнително увеличава необходимостта от хуманитарна помощ, Любомир Каракановски заяви, че такова масово предвижване на хора, загубили домовете си, не е имало от Втората световна война. Това са 60 милиона души, посочи той.

Засега страните от ЕС са най-големите донори.

Като друг важен проблем Каракановски посочи недостатъчната грижа за хуманитарните работници. Само от началото на сирийския проблем са загинали 53-ма души от сирийското национално дружество на Червения полумесец и още осем на палестинското.

По думите му, най-горещите точки, където е необходима хуманитарна помощ, това са Близкият Изток и Азиатският регион.