„Каолин“ ЕАД получи наградите на Българската минно-геоложка камара в категориите „Безопасност и здраве“ и „Грижа за природата“. Грамоти и специални плакети бяха връчени на дружеството по време на тържеството в чест на Деня на миньора – 18 август, в София, съответно от Министъра на труда и социалната политика, г-жа Зорница Русинова и от Заместник-министъра на екологията и водите, г-н Бойко Малинов.

Тези награди се присъждат за нулев травматизъм и нулеви нарушения на екологичното законодателство през изтеклата година. Това означава, че през цялата 2015 г. в нито една от осемте фабрики на „Каолин“ ЕАД не е допусната нито една трудова злополука и нито едно замърсяване на околната среда.

Честването се провежда по традиция в деня, посветен на Св. Иван Рилски, който е и покровител на миньорите. Тържеството в хотел „Балкан“ в София бе уважено от министрите на енергетиката и на труда и социалните грижи, депутати, председателите на големите синдикални и работодателски организации, посланици, представители на научната общност и всички фирми, работещи в минно-добивната индустрия. Приветствия към участниците в празника бяха изпратени от Президента на Републиката, Председателя на Народното ъбрание, Министър-председателя и над 50 представители на държавата, местната власт и организации, с което се подчертава значението на бранша, осигуряващ над 5% от брутния вътрешен продукт на страната.

„Каолин“ ЕАД, което от 2013 г. е собственост на германския концерн „Кварцверке“ е в първата петица на най-големите минни предприятия в България. Признанията, които дружеството получава за поредна година, са доказателство за сериозните намерения на германския инвеститор и мащбните инвестиции, предприети в дружеството, включително за модернизиране на мощности, еклогична защита, охрана на труда и др.