Министерството на околната среда и водите публикува подробни съвети как да помогнем на бедстващ делфин, попаднал в плитчините на морето или изхвърлен на брега. Това съобщи министърът Ивелина Василева пред БиТиВи.

"Когато се открие бедстващ делфин или изхвърлен труп на животно, хората незабавно трябва да се свържат с регионалната инспекция по околната среда и водите. В случаите на бедстващо животно, трябва максимално бързо да се предприемат действия за извеждането му в морето", гласят част от професионалните съвети, описани на сайта на МОСВ. На сайта на министерството са и телефоните за контакт с Регионалните инспекции по околната среда в Бургас и във Варна, които трябва да бъдат информирани преди оказване на помощ на бедстващи делфини.

Поводът за публикуваната на сайта на ведомството информация е случай от тази седмица, в който малко делфинче умря край Ахтопол, след като хората на плажа не успяха да го спасят въпреки положените усилия от тяхна страна.

"Една от основните причини за високата смъртност при делфините е незаконният улов с мрежи навътре в морето", заяви Ивелина Василева като поясни, че мрежите са с по-широка плетка, която позволява на делфините да се заплитат в тях. Същата причина за високата смъртност на малките делфини през последните години установиха след преброяване и изследване екип, начело с Атанас Русев от "Да запазим Корал", който следи от близо проблема.

"Колегите ни от изпълнителната агенция по рибарството се ангажираха да контролират риболова, но Черно море е голям воден обект с общо шест държави, които имат крайбрежие. Необходими са усилия и на останалите държави и се опитваме да задействаме това по международни механизми", каза още екоминистърът по повод ангажиментите на всички отговорни институции за спешни мерки, с които да се овладее проблемът.