Днес отбелязваме международния ден на фотографията. На 19 август 1839 г. френското правителство представя изкуството фотография на света, но историята й започва няколко месеца преди това.

Международният ден на фотографията се отбелязва на тази дата заради работата на двама френски учени – Жозеф Нисефор Ниепс и Луи Жак Манде Дагер.

Първата фотография в света е направена именно от Ниепс и се казва „Гледка през прозореца над Лю Гра”. Тя е получена благодарение на фотографския процес хелиография.

Датата 19 август е избрана за Международен ден на фотографията, защото именно тогава Френската академия на науките закупува и „подарява” на света патента на дагеротипията – процес разработен от Луи Дагер.

Една от най-ранните снимки на Дагер, направена с фотографския процес, е на парижка улица. Тъй като времето за експонация на кадъра е прекалено дълго, движещите се карети и хора по улицата изчезват от финалната фотография. Запечатани във времето остават единствено чистачът на обувки на площада и неговия клиент, които стоят на едно място достатъчно дълго.

Технологиите доста са напреднали от появата на дагеротипията и хелиографията. Благодарение на дигиталните фото-камери и мобилните телефони човечеството заснема над 350 млрд. снимки годишно.