Две бюлетини ще има на предстоящия на 6 ноември вот 2 в 1, когато едновременно ще се проведат президентските избори и референдума. Това уточниха от Централната избирателна комисия, която вече утвърждава изборните книжа.

В едната бюлетина ще бъдат изредени кандидатите за президент и вице, а в другата – всички три въпроса на инициираното народно допитване.

Изборните експерти са решили питанията в референдума да са на едно място, а не за всяко да има отделна бюлетина, за да не набъбват те до общо четири.

"Когато въпросите са на едно място, ще има по-малко объркване сред гласоподавателите", прогнозира един от говорителите на ЦИК Александър Андреев. Той бе категоричен обаче, че събирането им няма да прави задължително отговарянето на всички. Тоест, избирател, решил да участва в референдума, ще може да се произнесе само по един например, като прескачането на другите два няма да прави бюлетината невалидна.

Питанията, на които гражданите ще могат да отговарят наесен, са дали да се намали партийната субсидия на левче за глас, дали депутатите да се избират мажоритарно на два тура и дали да се въведе задължителното гласуване. Вотът под строй принципно бе записан с последните поправки в Изборния кодекс, но без да се предвиждат някакви глоби или сериозни санкции за негласувалите. Единствената последица за хората, които не отидат до урните е, че ще бъдат отписвани от избирателните списъци, но пак ще могат да се добавят, ако изразят изрично желание за това.

Тайната на вота в бюлетините наесен пък ще се пази по различен начин. В тази за президент ще има черна лента на гърба – точно през средата, за да скрива отбелязаното квадратче с номера на съответните кандидати. Тя ще се сгъва и пуска директно в урната. Бюлетината за референдума обаче няма да има лента, а ще се поставя в бял непрозрачен плик и така ще отива в урната.

Партиите и коалициите, които решат да издигнат свои кандидати за президент, ще трябва да заявят това пред ЦИК най-късно до 21 септември пише в хронограмата за вота.

По традиция първи се записват от ГЕРБ, като за целта младежите на партията дежурят с дни пред бившия Партиен дом, където се помещава ЦИК, съобщава "Монитор". До 4 октомври пък е последният срок за регистрация на самите претенденти за "Дондуков" 2, а на следващия ден ще се развърти и жребият за раздаване на номерата в бюлетината.

На 7 октомври ще се даде старт на предизборната кампания, която ще продължи месец. При промените в Изборния кодекс от ГЕРБ имаха намерения да свият агитацията на 21 дни, за да не отегчават политиците гласоподавателите, но след отпор в НС остана по-дългият период.

Един от основните аргументи срещу по-късата кампания бе, че кандидат-президентите няма да имат физическа възможност да обиколят всичките 31 избирателни района в страната и да призоват на място гражданите за доверие.

За референдума партиите и инициативните комитети, които ще агитират "за" или "против" по отделните въпроси, срокът за регистрация в ЦИК изтича на 26 септември. От АБВ вчера побързаха да обявят, че ще застанат в подкрепа и на трите питания.