Важен е елементът с ръба на закона. Така Тома Биков, съветник на вътрешния министър Румяна Бъчварова, коментира наболялата тема с екстрадицията на Абдуллах Бююк и думите на премиера Бойко Борисов, че по този случай МВР се е движело „по ръба на закона”.

Абдуллах Бююк в продължение на година не се е регистрирал в България, не е поискал статут на бежанец, не е бил с никакви документи. Съдът отказва да го екстрадираме, добави Биков, подчертавайки, че Бююк е член на „ислямистката радикална организация” на Фетхуллах Гюлен, макар че България официално не признава тази организация за „ислямистка”. Биков изтъкна и, че ДАНС казали, че Бююк е заплаха за националната сигурност, както и че той бил разследван за пране на пари. МВР трябва да изпълни закона и го изпълни в този случай – ако не беше го направило, това щеше да е прецедент, излезе от думите на съветника на Бъчварова. Той дори подчерта, че всъщност решението на българския съд за Бююк е уважено от МВР.

Ако не бяхме върнали Бююк, щяхме да признаем, че Турция не е сигурна държава, а България щеше да е първа сигурна държава, убедено каза Биков пред Нова телевиизя. Моментално адвокат Николай Хаджигенов помоли Биков да не говори без цитати на Женевската конвенция.

Казусът е елементарен от правна гледна точка. Дори премиерът каза, че говорим за действие на ръба на закона. И до ден-днешен организацията на Гюлен не е официално призната за терористична, припомни Хаджигенов. При предаването на Бююк е нарушен всеки един закон за правата на човека – Женевската конвенция на бежанците например, заяви адвокатът. Дори да има дребно административно нарушение от страна на Бююк, то бива погълнато от последващи по-тежки нарушения – Турция суспендира Хартата за правата на човека, няма гаранция за справедлив процес, подчерта Хаджигенов. Законът за чужденците изрично забранява екстрадицията, каза юристът, който парира умело Биков, от чиито думи излезе, че Законът за чужденците няма значение в случая.

Правителството с крясъци и писъци се оправдава – направи едно голямо нещо и сега се оправдава, че не е направено, но всъщност е, категоричен беше Хаджигенов. Биков възрази, че другите мигранти били връщани на Турция точно както Бююк – защото са без документи. Знаете ли как се иска статут на бежанец – с волеизявление т.е. казваш: „Аз съм бежанец” и започва процедурата, отговори моментално Хаджигенов.

Ако бяхме отказали да предадем Бююк и дойдат турски агенти, за да го приберат, какво правят МВР? Така Николай Хаджигенов реагира на предположение на журналиста Симеон Колев, че ако бяхме отказали, Анкара щеше да действа без наше разрешение, както било в Кения преди години.