АБВ официално гласува номинацията на бившия командир на ВВС о.з. ген.-майор Румен Радев за предстоящите президентски избори. За това информира лидерът на партията Георги Първанов.

По време на пресконференцията във връзка със заседанието на Националния съвет говори и самият ген. Радев, който заяви, че България трябва да търси баланс, добри отношения и гаранции за сигурност във външната си политика. Той подчерта, че

не трябва сами да си създаваме врагове, особено от държави като Русия.

„Във външнополитически план ще работя за една балансирана политика, така че България да може да участва активно във формирането на европейската и на международната политика, но на базата на своя национален интерес. Да продължава да бъде активен член и на ЕС и на НАТО, но с все повече реални способности“, каза ген. Радев.

Той е категоричен, че във вътрешно-политически план ще работи за ясно разделение на властите, тъй като „това е гаранцията за демокрацията в една държава и за нейния просперитет“.

„Що се отнася до приоритетите ми, едно общество е силно, когато има хармония между всички сектори. Аз не искам по никакъв начин да дам приоритет на един за сметка на друг. Балансът е изключително важен и все пак при състоянието, в което се намираме е важно да акцентираме на образование, на сигурност, здравеопазване, и разбира се духовност и култура.

Защото от цялата морална и ценностна криза, в която е изпаднало обществото не се излаза само с пари и механичен сбор на еврофондове и проекти“, заяви той.

„За мен национален идеал е България да бъде една просперираща държава, която да гарантира условия за труд, условия за развитие на всички свои граждани в една мирна обстановка. Това е най на кратко националният идеал“, заяви ген. Радев.

По повод това негово изказване Георги Първанов отбеляза, че страната ни не е имала по-добър национален идеал от времето на Санстефанския договор. Освен това

Първанов е категоричен, че кандидатът на БСП и АБВ е фаворит в надпреварата за президентския пост.

Преди дни лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че сам се оттегля от номинация, за да подкрепи генерал Радев.

„Това е номинация и кандидатура на широка лява, патриотична, центристка коалиция, която вече в значителна степен се оформя“, заяви президентът на България в периода 2002 – 2012 г.

„Имаме мандат от Националния съвет да подготвим споразумение с „БСП лява България”, за си разменим текстове и да подпишем едно такова споразумение за организацията и характера на предизборната кампания“, каза още той.

„Съзнаваме, че има още много работа, в това число и да убедим скептиците в лявото пространство. Тенденцията е позитивна и за сега нашият кандидат се очертава като фаворит за предстоящите избори“, категоричен е Първанов.

На 10 август президентът Росен Плевнелиев подписа указа за освобождаването на генералРадев, след предложение на Министерски съвет. По-рано ген. Радев подаде оставка и веднага се заговори, че той е една от възможните кандидатури за президент на БСП. Това се потвърди след като БСП обяви номинациите си, а също стана ясно, че кандидатурата на генерала се подкрепя и от АБВ.