Мелиса Мари винаги е усещала, че е различна. А когато чувството ѝ я е отвело до заключението, че е полигамна, тя просто е знаела, че това е част от нея и го е приела много нормално.

„Полигамията ми дава свободата да бъда себе си във връзките, в които участвам, без да се налага да спазвам общоприети норми на поведение. И това ме кара да се чувствам добре“, споделя тя.

Дори първата ѝ асоциация, стане ли дума за полигамия, е именно „индивидуалност“.

Сега Мелиса и други като нея искат полигамията да се превърне в официална сексуална ориентация.

Но какво всъщност е полигамията?
Буквално означава „многобрачие“ или наличието на повече от един брачен партньор. Най-релевантният вид полигамия е полигинията (харем – мъжът има две или повече жени).

Или иначе казано - в основата си това значи, че една връзка не е стандартна между двама души, независимо от пола им – мъж и жена, жена и жена или мъж и мъж.

Това е тип отворени отношения, в които най-често се случва връзката да се състои от трима души – отново независимо от пола им, които определят избора си като „ориентация“, точно както е сексуалната, но на база емоционални отношения.

Според проф. Марк Туист, програмен координатор на университета в Уинсконсин, който е и лицензиран семеен терапевт, „тези хора усещат полигамията като най-нормалното нещо, което да изпълни и осмисли живота им“.

„Те са се чувствали така, още откакто са били деца. Всичко при тях е било въпрос на време – дали околните ще им повлияят да усещат полигамията като нещо нередно или самите те ще се преборят да отстоят себе си и да попаднат в подобен тип отношения“, обяснява специалистът пред VICE.

Според него полигамията още е по-скоро сексуална ориентация, отколкото възприятие за света.

Разбира се, не всички експерти са на едно мнение по въпроса.

Сексуалният терапевт Дан Савадж, заявява, че полигамията не е сексуална ориентация.

„Това не е нещо, което си, а нещо, което правиш“, категоричен е той.

Мненията около този тип отношения са изключително много и разностранни.

След като през 2013 г. австралийка е уволнена, защото е имала полигамни отношения, адвокатът Анита Вагнер заявява, че приемането на полигамията може да се превърне в „здрава основа, върху която можем да градим живот, издръжлив на външни културни предизвикателства, с които понякога се сблъскваме“.

Ан Туиди, друг адвокат, пък припомня, че в щати като Алабама и Флорида (САЩ), се възприема, че полигамията е най-вече морално престъпление, докато в Кънектикът има определени зони, в които възрастните неомъжени могат да живеят на семейни начала с повече от един човек.

Легално или не, морално или не, полигамията не винаги е многобрачие, а най-често избор на много хора по света да живеят на неофициални семейни начала с още няколко души.