Втора обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на военни кораби пусна в рамките само на три седмици министърът на отбраната Николай Ненчев.

В края на юли Министерство на отбраната обяви, че дава 4,7 млн. лв. за ремонт на девет стари кораба в следващите четири години. В началото на тази седмица е пусната поръчка за ремонт на други девет кораба, предаде БГНЕС. Този път стойността на ремонтите не трябва да надвишава 4,5 млн. лв.

До 2020 година МО трябва да ремонтира общо 18 кораба, за което ще плати малко над 9 млн. лв., става ясно от документациите по двете обществени поръчки. При първата поръчка доков ремонт на плавателни съдове ще засегне - учебно-спомагателен плавателен съд, противопожарен кораб, танкер-бункеровчик, транспортен кораб, можещ да превозва до три средни танка, фрегата, спасителен кораб.

Нова поръчка предвижда ремонт на кораби сред които: фрегата “Смели”, корветите “Мълния”, “Бодри”, “Решителни” и миночистачът “Яхонт”.

Основният ремонт на плавателните съдове ще включва и пребоядисване, както и възстановяване на нарушената водопроницаемост. Като гаранционния срок за пребоядисаната подводна част на корабите трябва да е минимум 36 месеца.