Коментаторът на британската версия на агенция Reuters Питър Епс, заяви, че Русия се кани да използва Олимпиадата в Рио, за да отклони вниманието на световната общност от ситуацията в Източна Украйна, която тя се кани да обърне в собствена полза, информира "Русская весна". И това ще стане според автора на 24 август, непосредствено след празника на независимостта на Украйна."Кремъл е голям майстор в един неолимпийски вид спорт. Има основание на се предполага, че 24.08.16 ще е датата на това неолимпийско противопоставяне", отбелязва коментаторът на Reuters.  
 
По думите на Епс напрежението в Крим и в зоната на военните действия в Донбас през последните дни е нараснало много. Русия, според него, демонстративно прехвърля войски към границата си с Украйна, за да се "покаже в пълния си блясък". 
 
Коментаторът посочва, че има признаци, че президентът на Русия Владимир Путин "има намерение да изостри ситуацията до такава степен както и през 2008 г. с Грузия, а след това точно по същия начин да проведе мълниеносна победна война. Украйна не е член на НАТО, следователно няма кой да се застъпи за нея", констатира ЕПС. 
 
Той смята, че Кремъл нарочно е обвинил Киев в подготовката на диверсията в Крим, за да може след това "не само да раздуха този бавно тлеещ конфликт, а буквално да го взриви".