Съюзът на българските автомобилисти (СБА) се обяви за криминализиране на т.нар. превъртане на километражи на автомобилите. От съюза искат да бъде забранена дейността на фирми, които предлагат услуги за намаляване на показанията и така манипулират реалния пробег на колите.

От СБА предлагат в кратък срок тази мярка да бъде разписана и предложена в парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Посочват, че има европейска директива, свързана с проблема, която предстои да влезе в сила през май 2018 г. И настояват тя да бъде транспонирана и в българското законодателство.

"Манипулираните километражи на автомобили втора ръка в България не са непознат феномен. Всички знаем, че автотърговците често прибягват до тази практика. Трябва да имаме предвид, че над 70% от регистрираните МПС в България са на възраст от 10 до 20-годишни, като делът на закупените нови автомобили е много малък", се казва в съобщение на СБА до медиите.

Автомобилистите изтъкват, че в страната не е правено изследване, което да покаже реално какъв процент от автопарка е с манипулирани километражи. Дават обаче пример с Германия, където подобно проучване е показало, че всеки трети автомобил на пазара е с подправени данни за пробега. Изтъкват, че в Германия превъртането на километражи е криминално престъпления и се наказва с до 1 година затвор.

"В България рядко може да се видят автомобили по автокъщите с над 160 000 км пробег. В този смисъл българските автомобилисти са сред най-потърпевшите, тъй като сме сред най-големите клиенти на употребявани автомобили. От СБА се надяваме, че в най-скоро време и у нас ще започне публичен дебат за контрола над масовите автоизмами, които освен че бъркат в джоба на българина, оказват негативно влияние върху безопасността на движението", се казва в позицията на съюза.