Наглото отвличане на Хесус Гусман, един от синовете от първия брак на наркобарона Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, отприщи страховете от нова война между съперничещи си мексикански наркокартели.

Полицията потвърди, че Хесус Алфредо Гусман Саласар - един от синовете на Гусман е от първия му брак - е бил отвлечен от елитен бар в курортния град Пуерто Ваярта в понеделник заедно с други пет мъже. Според властите похитителите най-вероятно са от картела „Халиско Ново поколение“, непримирим съперник на картела Синалоа, чийто бос Ел Чапо е в затвора. Наркокартелът „Халиско Ново поколение“ се появи през 2010 г. в Пуерто Ваярта, когато се появи вакуум в ръководството на престъпните среди в района, след като местният бос на „Синалоа“ Игнасио „Начо“ Коронел беше убит при престрелка с мексиканската армия. Сега отвличането на Хесус Гусман може да предизвика белязана с насилие битка между двата наркокартела за контрола над трасетата на наркотрафикантите към САЩ.

Губернаторите на щатите, в които действат картелите – Халиско и Синалоа, предупредиха, че вече вероятно се подготвят атаки като отмъщение. В притиснатия между тези два щата щат Наярит вече увеличават мерките за сигурност като подготовка за евентуална кървава баня. „Координираме с федералното правителство засилването на мерките в тези райони“, каза Аристотелес Сандовал, губернаторът на Халиско. Неговият колега от Синалоа Марио Лопес Валдес, предупреди за потенциално „изостряне“ на отношенията между двата картела.Това ще бъде последното нещо, което може да е желано в Мексико, след цяло десетилетие на кървава война на дрогата в страната. Откакто Мексико започна да използва армията в битката срещу наркотрафикантите през 2006 г., убити бяха над 166 000 души, а 27 000 изчезнаха безследно, погълнати от спиралата на кърваво насилие.

През последните няколко години наркокартелът „Халиско Ново поколение“ укрепи влиянието , разпрострирайки дейността си в Азия и Европа и ззатвърдявайки положението си с безмилостни атаки. Миналата година ударна група на този наркокартел свали армейски хеликоптер, при което загинаха седем войници. Босът на наркокартела Немесио „Ел Менчо“ Осегуера е едно от най-издирваните лица в Мексико.

След залавянето на „Ел Чапо“ неговият наркокартел е оглавяван от Исмаел „Ел Майо“ Самбада, който засега успява да предотврати амбициите на „Халиско Ново поколение“ да постави под контрола си северните райони на щата Наярит. В същото време специелисти твърдят, че в „Синалоа“ се водят вътрешни боричкания за властта в престъпната организация. Самбада, която не обича да парадира, се различава много от поведението на синовете на „Ел Чапо“, които демонстрират нагло богатството си, натрупано от престъпна дейност. Не е изключено, според някои специалисти, отвличането на Хесус Гусман да е дело на „Ел Майо“.