САЩ са започнали да изнасят ядрени боеприпаси от Турция към базата „Девеселу” в Румъния, съобщи брюкселското интернет издание EurActiv като се позовава на собствени източници.

Изданието пише, че „САЩ са започнали да прехвърлят ядрено оръжие от Турция в Румъния на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара”.

Според EurActiv, операцията е трудна „както технически, така и политически”. „Не е лесно да се превозят 20 ядрени бомби”, цитира изданието един от източниците си.

По непотвърдени официално данни, в авиобазата „Инджирлик” в Турция, близо до границата със Сирия, от времето на Студената война има около 50 единици тактическо ядрено оръжие на САЩ.

След неотдавнашния опит за преврат властите арестуваха командващия базата по подозрения за връзки с метежниците и временно забраниха полети на американски самолети до и от „Инджирлик”.

Румънската база „Девеселу” е новото място за разполагане на американския противоракатен щит, което предизвиква силно раздразнение у Русия, пише EurActiv.