Бившият премиер и лидер на СДС и ДСБ Иван Костов порица поведението на българите.

 „С огромната подкрепа на ЕС се построи метро в София. Софиянци се обидиха от поскъпването на билета от 1 лв. на 1,60 лв. Друга обида – със средства на ЕС се построиха магистрали, а българите не искат да платят тол такси, за да се поддържат тези пътища. Такова поведение не разбирам”, аргументира се той в интервю за Нова Тв.

Повечето са симпатизантите на Путин след успешна пропагандна войнасрещу България от страна на Кремъл. Това влияе на българското обществено мнение”, заяви още бившият министър-председател.

Коментарът му е в отговор на проучване на лабораторията на Костов за разделението на българите по оста Русия-Турция-Брюксел.

По отношение на ситуацията в Турция Костов смята, че в съседката ни се налага агресивна форма на авторитарно управление с амбиции за изнасяне на турски политически ислям в съседни държави.

Това, което става в Турция, практически е налагане на една агресивна, авторитарна форма на управление, която не крие амбициите си да изнесе своя турски политически ислям в съседните страни. Последно доказателство за това беше присъствието на български политици и духовници на мероприятията на партията, която прави тези неща в Турция”, изтъкна Иван Костов.

За президентските избори в страната бившият премиер смята, че резултатът от президентския вот е "предизвестен".

Резултатът от президентските избори е предизвестен. Стеснявайки времето на кампанията, практически не се дава възможност за провал на изборите. Кандидатът на ГЕРБ, вероятно подкрепен от Реформаторския блок, ще спечели”, каза в интервюто Костов.

По думите му отлагането на номинациите е добър политически ход за управляващите, но не и за опозицията.

„Бъдещият президент трябва да бъди европеец и атлантик”, категоричен е Иван Костов.

По повод на доклада след стрес теста на банковата система у нас, Костов заяви: „Доверието ми в БНБ е възстановено. Сега е чудесният момент да се подаде искане до ЕС за проверка за въвеждане на еврото. Ние изпълняваме всички изисквания от Маастрихт”.