Учени от Университета в Оксфорд показаха, че новоизлюпените патенца придобиват бързо понятията за “еднакво” и “различно” – способност, за която се знаеше преди,че имат само високо интелигентни животни като маймуните, гарваните и папагалите.

Патетата и други млади животни обикновено се научават да разпознават и следат майка си посредством процес, наречен “импринт” и който се случва около 15 минути след излюпването.

Импринта е мощен инструмент за учене, който позволява на патетата да следват всеки движещ се обект, при положение, че го видят по време на чувствителния за вида период на импринтинг.

Професор Алекс Качелник от Факултета по Зоология на Оксфорд, който е специалист по проблемите на научаването и вземането на решения при животните казва “Това е първата демонстрация на организъм, различен от човека, който се научава да различава между абстрактни релационни понятия без специална тренировка. Всички други животни, които са показали тази способност, са я придобили едва дълго обучение и след многобройни “награждавания” за правилно поведение, докато нашите патета я придобиха спонтанно, благодарение на тяхната способност за импринт докато са още много малки.”