Днес е Успение на Св. Иван Рилски и професионален празник на миньорите, геолозите и работниците от минерално-суровинната индустрия. От Българската минно-геоложка камара обявиха, че ще се проведе национално честване на Деня на миньора. 

На 18 август Българската православна църква почита църковния празник Успение - заспиване, на Св. Иван Рилски, обявен за небесен покровител на българския народ. Празникът се чества в деня на годишнината от кончината на светеца.

Св. Иван Рилски е сред изтъкнатите личности на средновековната българска държава и най-почитаните български светци - покровител на българския народ. 

Не случайно е избран и за патрон на миньорите. В житието му е описано, че подслон му дават семейство рудари и го спасяват от разбойници. Този светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие. 

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Светата литургия в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" в празничния ден. Литургията е от 9.30 часа и в нея ще участват много архиереи и свещенослужители от Българската православна църква и от поместните православни църкви, които ще изпратят свои представители за честванията.

На 18 август Българската православна църква почита църковния празник Успение - заспиване, на Св. Йоан /Иван/ Рилски, обявен за небесен покровител на българския народ. Празникът се чества в деня на годишнината от кончината на светеца.

Преподобният Йоан /Иван/ Рилски е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България.

Като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на много места. Установил се в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на уединение и молитва. Той умира през 946 година и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител.

Около 980 година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран. През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско робство цар Асен Първи ги пренася през 1195 година в столицата Търново.