Естествено, че не е добър начин да се рекламира образованието със запалка. Това заяви по БНР вицепремиерът Томислав Дончев, коментирайки вчерашното разкритие на БГНЕС за скандалната поръчка за рекламиране на успехите на българското образование със запалки. Поръчката е на стойност 2 милиона лева.

Бих препоръчал на министъра на образованието Меглена Кунева да следи за спазването на закона и да бъде особено внимателна със средствата за рекламата на европейските програми, защото обществото е особено чувствително, каза още Дончев.

Попитан защо тази обществена поръчка трябва да бъде спряна, той заяви: Когато един чиновник взема решение да се спре дадена поръчка, той се води от закона. Ако някоя процедура изглежда съмнителна и има обществена реакция, то и тук имаме основание за нейното спиране.

„Не смятам, че е добра практика министър да бъде ръководител на Управляващ орган. Бях уверен от министър Кунева, че това е най-добрият начин за момента, докато програмата заработи“, каза Дончев, коментирайки изказването на Кунева отпреди няколко седмици, в което тя заяви, че ще поеме на ръчен контрол европрограмата за образование. Във вчерашното си изявление, след като беше разкрита скандалната поръчка за 2 млн. лева, Кунева заяви, че тя е направена без нейно знание.

Според Дончев обществената поръчка за реклама на образованието със запалки, ключодържатели и други артикули е законосъобразна. „Убеден съм, че експертите в Министерството на образованието и науката са спазили всички правила“, каза той и добави: Обществените поръчки нямат пряко отношение към новия Закон за обществените поръчки, той урежда само рамката и процедурата.

Вицепремиерът Томислав Дончев също така заяви, че няма да се кандидатира за президент. Президентските избори са насрочени за 6 ноември. Малко повече от три месеца преди тяхното провеждане ГЕРБ все още не са обявили своя кандидат за „Дондуков“ 2.