България е близо до първия си медал на олимпийските игри в Рио. Състезателката по борба Елица Янкова ще се бори за бронз в категория до 48 кг, като решителните схватки започват след 22:00 ч. наше време.

Българката стартира с три победи, но в полуфинала бе туширана от Мария Стадник от Азербайджан - сребърна медалистка от Лондон 2012 и основен фаворит в категорията. 21-годишната Елица отстъпи пред Стадник и във финала на европейските игри в Баку миналата година.

Янкова потегли мощно в надпреварата и разби с 10:0 точки и технически туш камерунката Ребека Муамбо. Неравностойната среща от предварителния кръг продължи само 2:45 минути. След това на осминафиналите Ели се изправи срещу коравата рускиня Милана Дадашева. Съперничката поведе с 4:0, но още след първата част допусна обрат до 4:5. След паузата българката бе още по-убедителна и затвори двубоя при 9:6. При жестоката схватка от носа на Янкова шурна кръв, но това само я амбицира още повече.

В четвъртфинала Янкова изоставаше с 0:2 срещу колумбийката Каролина Кастийо Идалго, но не се отказа и изравни. Накрая щабът на противничката й протестира неоснователно, което донесе и решителната точка в актива на Янкова. 

Другата ни представителка на тепиха в днешния ден - Мими Христова, загуби още на старта в категория до 58 килограма. Тя отстъпи пред Оркхон Пуревдорж с 4:7. След това монголката също загуби и така Христова остана без шансове за репешаж за бронзовите медали.