В природата има пета сила. Това е предположение е направено въз основа на ново изследване, съобщи CBS News, цитирани от Фокус. „Ако е истина, това е революционно“, казва авторът на изследването Джонатън Фенг, професор по физика и астрономия в Университета на Калифорния, в изявление.„От десетилетия ние познаваме четири основни сили (взаимодействия): гравитационно, елекромагнитно, силно и слабо ядрено взаимодействие. Ако бъде доказано с още експерименти, откритието на пета сила напълно ще промени разбирането ни за вселената, с последствия за обединяването на силите и тъмната материя“, посочва Фенг.

Фенг и колегите му анализирали данните събрани от експериментални ядрени физици от Унгарската академия на науките, опитвали да намерят доказателства за „тъмен фотон“ – хипотетичен индикатор за тъмна материя.

Унгарците са установили бъдещи интерес доказателства за неизвестна частица 30-пъти по-тежка от електрон.

Работата на екипа на Фенг подсказва, че унгарците са открили не „тъмен фотон“, а по-скоро „протофобен Х бозон“ – странна частица, съществуването на която може да е индикатор за пета сила в природата.