Кой казва, че тютюнопушенето е толкова лошо ... освен Световната здравна организация по храните и лекарствата, Центровете за контрол и превенция на заболяванията, както и всяка медицинска борда и асоциация на Земята?

Всъщност, ако пушачите имат достатъчно късмет, за да избегнат рак, сърдечни заболявания, емфизем и други подобни, те ще бъдат еднозначно защитени - по причини, необясними от науката - срещу шепа болести и страдания, пише farmar.bg. Наречете го сребърна нишка в техните иначе почернели бели дробове.

Въпреки че, в дългосрочен план пушенето е до голяма степен е билет за ранна смърт, то тук ще изброим пет възможни ползи от тютюнопушенето.

1. Пушенето намалява риска от операция на коляното

И докато пушачите могат да фалират закупувайки хиляди пакети с цигари, то те могат и да спестят някой лев чрез избягване на операция на коляното.

Изненадващи резултати от ново проучване показват, че мъжете, които пушат, са по-малко застрашени да бъдат подложени на хирургическа подмяна на ставата, от тези, които никога не са пушили.

Проучване от университета Adelaide в Австрия беше публикувано в юлския брой на списание Arthritis & Rheumatism.

Каква може да е връзката?

Операция на коляното е по-често срещана измежду бегачите и тези, които страдат от затлъстяване; пушачите рядко се занимават с джогинг и са по-малко предразположени към затлъстяване.

След отчитане на възрастта, теглото и физическата активност , учените все пак не успяват да обяснят тези очевидни, макар и леки защитни ефекти от тютюнопушенето от остеопороза. Причината може да се крие в това, че никотинът в тютюна помага за предотвратяване влошаването на хрущяла и ставите.

2. Пушенето намалява риска от болестта на Паркинсон

Многобройни проучвания са установили обратна връзка между пушенето и болестта на Паркинсон. Дългосрочните пушачи са по някакъв начин са защитени срещу Паркинсон, и това не е защото пушачите умират по-рано от нещо друго.

Най-новото проведено изследване е публикувано в брой на списанието Neurology през март 2010. Далеч от определяне причина за защитния ефект, изследователите откриват, че броят на годините на този вреден навик има още по-голямо значение за по-силния защитен ефект.

Изследователи от Харвард са сред първите, които предоставят убедителни доказателства, че пушачите са по-малко предразположени към развитие на Паркинсон. В проучване, публикувано в Neurology през март 2007 г. те твърдят, че защитният ефект избледнява, след като пушачите откажат цигарите. В заключение на същата научна статия, те изтъкват, че все още науката няма представа защо това е така.

3. Пушенето намалява риска от затлъстяване

Пушенето - и по-специално никотинът в цигарения дим - потиска апетита. Това твърдение е известно от векове и датира от периода преди Колумб, рзпространено из местните култури в Америка по онова време. Тютюневите компании (още през 1920 година) започват да таргетират жени с примамката, че пушенето ще ги направи по-слаби.

Изследване публикувано в изданието на вестник Physiology & Behavior (Физиология и Поведение) през юли 2011 г., в действителност е едно от многото удостоверяващи, че неизбежното увеличаване на теглото при отказване на цигарите е основна пречка за отказване на цигарите - на второ място като причина след пристрастяването.

Връзката между пушенето и контрола на теглото е сложна: самият никотин действа едновременно като стимулант и като потискащ апетита; актът на тютюнопушенето предизвиква промяна в поведението, което кара пушачите да хапват по-малко. Пушенето също може да направи храната по-малко вкусна за някои пушачи, което да доведе до по-нататъшно намаляване на апетита. Като средство за потискане на апетита, никотинът изглежда действа върху част от мозъка, наречена хипоталамус, поне при мишки, както е разкрито в проучване, проведено от изследователи на Йейл, публикувано на 10 юни 2011 в брой на списание Science.

Нито един уважаващ себе си лекар няма да препоръча тютюнопушенето като средство за контрол на теглото, имайки предвид токсичния багаж, придружаващ цигарите. Това скорошно проучване на Йейл, обаче, намеква на хората с наднормено тегло за тютюнопушенето като средство за контрол на апетита им.

4. Пушенето намалява риска от смърт след инфаркт

В сравнение с непушачите, при пушачите, които са имали сърдечни атаки като че ли се наблюдава по-ниска смъртност и по-благоприятни отговори на два вида терапия за отстраняване на плаката от техните артерии: фибринолитична терапия, която е на основата на медикаменти; и ангиопластика, която отстранява плаката, чрез поставяне на балони или стентове в артериите.

И все пак има уловка!

Причината, поради която пушачите имат сърдечни атаки е, че димът белязва артериите, което позволява на мазнините и плаката да се вграждат. В такъв смисъл възможна теория за това защо пушачите се справят по-добре, отколкото непушачите след такава терапия е, че те всъщност са по-млади, когато изпитват първия си инфаркт - около 10 години преди непушачите.

5. Пушенето помага на лекарството за сърце Клопидогрел да работи по-добре

Клопидогрел е медикамент, използван за инхибиране на образуването на кръвни съсиреци при пациентите, страдащи от коронарна болест на сърцето и кръвообращението при други заболявания, водещи до инсулти и инфаркти. Пушенето изглежда подпомага Клопидогрел да върши работата си по-добре.

Едно проучване на корейски изследователи в брой на списание Thrombosis Research от октомври 2010 надгражда научния труд на изследователите от Харвард, публикуван през 2009 г. , който демонстрира ползата от тютюнопушенето на поне 10 цигари на ден. Изглежда, че нещо в цигарения дим, активира определени протеини, наречени цитохроми, които преобразуват Клопидогрел в едно по-активно състояние.

Нека отново припомним, че нито един уважаващ себе си лекар няма да окуражи пациентите си да предприемат тютюнопушене, за да получат най-доброто от ефекта на Клопидогрел. Но тази, както и предишните четири "ползи" от тютюнопушенето разкриват, че тютюнът - може би не за разлика от други потенциално токсични растения – би могъл да съдържа определени химикали с терапевтична стойност.