На темата "Белене“ трябва да бъде сложена точка и да я забравим. Защото освен икономическа, тя вече е станала и политическа, а това е вредно, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков.

В интервю за Нова телевизия той заяви, че нова атомна централа не е нужна, защото в България има излишък от електроенергия. 

Дянков критикува също така опитите за съживяване на проекта за нефтопровод "Бургас-Александруполис", който според него е ненужен. 

Заговори се и за "Южен поток“ и създаване на газов хъб – в тези проекти имат потенциал, може да спечели България, и по тях трябва наистина да се действа, каза Дянков.

Той коментира и резултатите от стрес теста на банковата система, който показа, че банковата система е стабилна, но две от банките с българска собственост са получили много препоръки, с които трябва да се справят. 

Затова смятам, че трябва по-бързо да вървим към европейския банков съюз, за да може да се възползваме от европейския банков надзор, който осигурява стабилност в системата. Ако това беше факт, тогава нямаше да се стигне до фалита на КТБ, посочи Данков.

Той подчерта, че влизането в банковия съюз може да стане, без България да бъде в еврозоната.

Бившият финансов министър отхвърли възможността бежанците да станат причина да фалират българската държава, но излиза темата за потенциалното неравенство. И това се обяснява много трудно, особено когато и пенсиите, и заплатите, и социалното подпомагане са много по-ниски от тези в нормалните европейски държави, обясни той.

Дянков бе помолен да коментира и предстоящите президентски избори. Той изрази недоумение, че все още няма реално обявени кандидатите и кампания за тези избори. 

Що се отнася до това, дали Кристалина Георгиева е вероятната номинация на ГЕРБ за президент, той беше лаконичен: Смятам, че Кристилина Георгиева е възможна кандидатура за президент на ГЕРБ. Но доколкото я познавам считам, че мястото й е в Брюксел. Фигурата е друга, не зная коя. Но честно казано нямам добро усещане – след Брекзит във Великобритания, ситуацията в Турция и прогнозите кой ще е добър президент се промениха, включително и за ГЕРБ.