Златният олимпийски медалист Ри Се Гуан вероятно е най-тъжният шампион, виждан някога. И много от зрителите мислят, че знаят защо.

Севернокореецът Ри Се Гуан спечели надпреварата на прескок и стана едва третият представител на КНДР, който стига до златото.

Гимнастикът победи представителя на Русия и си осигури първото място.

Когато обаче Ри се качи на подиума за награждаването, въпреки че беше заобиколен от медии от цял свят, а публиката го аплодираше бурно, той изглеждаше сърцераздирателно тъжен.

Очите му преливаха от емоция, но севернокорейският гимнастик изглежда полагаше много усилия, за да сдържи сълзите си. Сълзи, вероятно не на радост.

Според мнозина Ри е бил развълнуван заради сбълъска и впечатленията си от свободния свят, който обаче ще трябва да напусне и да се върне към жестоките ограничения в изолираната си родина.

Той ще трябва да смени екзотиката и удобството на пребиваването в Рио със сивотата на Пхенян, където хората са държани в подчинение и принуда да приемат пропагандата на държавния лидер Ким Чен Ун.

За никого не е тайна колко тежки са условията в Северна Корея. Страната е почти концентрационен лагер, в който всички са длъжни да се подчиняват на режима и да живеят в изолация от външния свят. Нарушителите се наказват сурово - с доживотен труд или направо със смърт.

Всеки е длъжен да засвидетелства безпрекословната си обич към Ким Чен Ун. Ри не направи изключение.

"Изпълнен съм с радост, защото смятах, че мога да донеса чувство на победа на нашия лидер", заяви той.

Социалните мрежи преляха от коментари на съчувствие към гимнастика.

"Той видя свободния свят, но знае че трябва да се върне в името на семейството си. Затова е смел", написа интернет потребител.

"Горкият, желая му всичко най-хубаво. Никой не заслужава да живее в страх и тъга, всички хора заслужават надежда и свобода. Хора сме, трябва да си помагаме. Това не е победа и не е гордост. Това е страх", написа друг.

Севернокорайската делегация е многолюдна откъм служители, които имат за цел да контролират състезателите и да ги ограничават в контакта им с всяка среда, извън състезателната, в Рио.

Това е така, защото често се случва по време на спортни състезания атлети от бедни или раздирани от конфликти държави да избягат и да поискат убажище.

Така например 45 еритрейски футболисти са поискали подобен статут по време на различни състезания през последните години. На последните Олимпийски игри пък - в Лондон, много атлети избягаха от отборите си и в последствие се разбра, че са подали молби за убежище.

Такъв случай на бягство по време на Олимпиада от делегацията на Северна Корея обаче досега не е имало.

Спортистите не рискуват с подобни ходове, защото са строго охранявани и заради страх от излагане на риск на семействата им в Серена Корея.

Властите в азиатската страна са взели всички мерки за противодействие на подобни намерения в Рио.

Държавните представители в делегацията конфискуваха всички смартфони от фирмата-производител, които организаторите на Олимпиадата бяха предвидили като подарък за всеки атлет. Целта е да се ограничат контактите на спортистите и да не им се даде възможност да влизат в интернет и да имат каквато и да е самостоятелна онлайн активност.

Режимът също така е забранил на състезателите да се смесват с хора от други страни и да посещават забележителности в Рио.

Въпреки ограниченията, към момента северонокорейският отбор е най-ефективният на Игрите.

Графика показва, че от 31 състезатели за КНДР, досега 7 са спечелили медали, включително златни в щангите и гимнастиката. По този пропорционален показател Северна Корея е първа на база ефективност откъм медали. Както се вижда от графиката, страната има 22,58 медала на 100 изпратени спортисти. За сравнение, САЩ, които имат най-много атлети, са четвърти с 14,18 медала на 100 спортисти.

Мотивацията на севернокорейските състезатели е голяма. Тя е свързана не само с желанието да накарат страната си да се гордее с тях, а и със значителните награди, които получават при добро представяне.

"Успешните спортисти получават по-добри условия за живеене в Пхенян и други подаръци от държавата. КНДР днес отделя повече пари за спорт, за съоръжения и подготовка, и това усилие се отплаща", заявява Кристофър Грийн, анализатор на Северна Корея.