През тъмната част от денонощието по пътищата загиват около 40% от общия брой. В сравнение с интензивността на движението вероятността да се катастрофира през нощта е значително по-висока. Това каза пред „Фокус” Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата.“През нощта човекът зад волана има ограничени възможности да възприема пътнотранспортната обстановка тъй като наблюдава само осветения от фаровете участък. Всяка опасност, която е извън осветения участък може да прерасне в пътнотранспортно произшествие”, добави той.

„Движението на пешеходци, каруци и велосипедисти без светлоотразителни елементи по тях през този период застрашават сериозно безопасността на човека зад волана. Липсата на маркировка и заслепяването от насрещните фарове ограничават възможностите на водача да възприема точно пътната обстановка.

В такива случай и винаги, когато нещо не е ясно скоростта веднага трябва да се намали. И през нощта и през деня трябва да се внимава и да не се бърза”, заключи Алекси Кесяков.