Ген. Румен Радев ще е следващият президент - това е моето мнение, заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова в студиото на бТВ. Убедена съм, че ще спечелим изборите. Само след броени часове ще излъчим нашия кандидат за президент, допълни тя.

Днес Националният съвет на БСП трябва да реши коя ще е кандидат-президентската двойка, с която партията ще излезе на изборите. Според Йотова ген. Радев е сред най-сериозните номинации като цяло, но тежката дума е на Националния съвет. Самата тя получи много номинации и е смятана за вероятен кандидат.

Илияна Йотова бе категорична, че ген. Радев е номинация на структурите на БСП и така сложи точка по въпроса дали в неговото издигане се вижда „дългата ръка" на АБВ и на Георги Първанов.

Румен Радев е сред седемте номинации, но дали именно той има най-много гласове от партийните структури по места Йотова не уточни.

Евродепутатът подчерта, че БСП е единствена партия, която е направила процеса на номинации и издигане на кандидати максимално прозрачен и увери, че в партията няма брожения и разделение. Йотова обаче не коментира позицията на Мая Манолова, че президентските номинации в левицата са плод на лични договорки и задкулисни сделки, както и че срещу себе си тя усещала „приятелски огън". "Това са клишета, които не искам да коментирам. Ако имам да кажа нещо на Мая Манолова, ще й се обадя, имаме съвсем нормален диалог", каза Йотова.

Илияна Йотова не очаква премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира на тези президентски избори.