Учени установиха, че всеки допълнителни 500 метра в разстоянието до магазина за тютюневи изделия водят до увеличаване на вероятността пушачът да се откаже от вредния си навик с от 20 до 60 процента.

Изследователите от Лондонския университетски колеж и Финландския институт за професионално здравеопазване комбинирали резултатите от две вече проведени изследвания с над 20 000 настоящи и бивши пушачи, като засекли разстоянието между дома и най-близкия търговски обект за продажба на тютюневи изделия. 

"Предполагахме, че разстоянието до магазина за цигари има значение за навиците на пушачите",

казва един от авторите на изследването, д-р Мика Кивимаки, цитиран от „Ройтерс“. "Беше изненада обаче колко важна роля играе това за тях.", допълва той.

В началото сред участниците имало 6259 настоящи пушачи в едното изследване и 1090 в другото. През втория етап, между 3 и 9 години по-късно, респективно 28 и 39 процента от участниците отказали цигарите, като 39 процента от хората сменили местожителството си. 

Участниците, които се преместили на поне 500 метра от най-близкия магазин за цигари, имали средно 16 процента по-голям шанс да се откажат от вредния си навик, в сравнение с тези, които останали на същия адрес. При някои от хората процентът достигнал 57.

"Знаем, че голяма част от пушачите биха искали да се откажат от навика си, но им е трудно, защото цигарите съдържат пристрастяващи вещества. Може би по-голямото разстояние до обекта за продажба на тютюневи изделия би направило решението по-лесно", коментира д-р Мика Кивимаки. 

Остава неясно дали резултатите от проучването са валидни и за местоработата на пушачите,

или само за адреса на местожителство, допълни Кивимаки. Д-р Черил Бетигол и д-р Томас Ферли от отдел Обществено здраве във Филаделфия коментират изследването: 

„Можем да стигнем до извода, че магазините и будките за цигари, както и техния маркетинг на тютюневите изделия водят до пушенето. Още по-важното – те пречат на отказването от вредния навик.“

Във видеото горе вижте как изглеждат новите кутии на цигарите в България и как ще се отрази това върху вредния навик