Французинът от марокански произход Мурад Хамид да бъде предаден на съдебните власти в родината си, които го търсят с Европейска заповед за арест. Това реши Софийският градски съд. Той е разследван за участие в организирана група за терористична дейност.

20-годишният студент по природни науки в Нанси е зет на един от атентаторите срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо". Той е брат на жената на Шариф Куаши.
Младежът бе задържан у нас на 28 юли. Той пътувал с международен влак от Париж и се предполага, че отивал към Сирия, за да се влее в "Ислямска държава".

На делото в Софийския градски съд преди дни Хамид отрече да се е занимавал с терористична дейност. Той заяви, че го обвиняват несправедливо само по съмнения.
Тогава студентът даде съгласие да бъде екстрадиран във Франция. Той не се възползва от тридневния законов срок, в който можеше да се откаже от първоначалното си желание.
На френските власти ще бъдат предадени и всички вещи, които е носел със себе си в момента на ареста му. До фактическото му екстрадиране Хамид ще остане в ареста на бул. "Г. М. Димитров".

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.