Анкара трябва да поднесе „искрени извинения“ за избиването на стотици хиляди черноморски, или понтийски, гърци от турците преди почти век, заяви в понеделник гръцкият президент Прокопис Павлопулос, пише Ekathimerini.

Гърция е признала официално избиването на около 370 000 гърци, които са живели на южните брегове на Черно море, между 1914 г. и 1923 г. за геноцид от 1994 г. насам, като отбелязва тяхната памет на 19 май.

Гръцкият президент също така разкритикува скорошното решение на турските власти да откажат разрешаване на религиозна церемония за отбелязване на деня в историческия Манастир Панагия Сумела в планинския регион Трабзон, като се позоваха на ремонтни дейности.

През 2005 г. представители на Федерацията на дружествата на понтийските гърци в Гърция връчиха на Европейския парламент меморандум с искане да бъде признат геноцида над понтийските гърци като условие за членството на Турция в ЕС.

Според понтийските гърци 31% от гръцката общност в района на Черно море, или около 572 000 души, са били избити през онзи период.

В документа се настояваше геноцидът над понтийските гърци да бъде приравнен с този над арменците и да бъде поставен на преговорите с Турция като критерий за нейното членство в ЕС.

Заедно с меморандума представители на понтийските гърци предадоха на Европейския парламент и исторически факти във връзка с този геноцид.