Повече от 5400 случая на пациенти, диагностицирани с рак в САЩ, са свързани с атаките от 11 септември 2001 г., съобщава CNN, като се позовава на статистика на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Данните са към края на юни 2016 г. Броят им е три пъти по-голям в сравнение с януари 2014 г. От януари 2013 г. до януари 2016 г. броят постоянно се увеличава със средно 1525 души на година. Реалният може да е по-голям, тъй като статистиката не обхваща всички случаи, а само тези на хората, които са се включили доброволно във федералната здравна програма, отбелязва CNN.

Програмата осигурява медицинска грижа, мониторинг и лечение на хиляди хора, свързани директно с терористичните атаки от 11 септември.

4692 от раковоболните са хора, които са откликнали първи - медици от спешната помощ, спасителни екипи, работници, които са помагали при разчистването на отломките, доброволци. Другите 749 души са оцелели, които са живели, работили или учили в района на Световния търговски център към 11 септември 2001 г. или през следващите месеци.

Почти половината диагностицирани с рак са на възраст между 55 и 64 г.

Диагнозите рак при тези пациенти са общо 6378, което означава, че при някои от пациентите се е проявил повече от един вид. Смята се, че много от диагностицираните са били изложени на канцерогени и замърсявания след атаките.

Близо 3000 души са убити, когато терористи отвличат пътнически самолети и извършват 4 самоубийствени атентата в Ню Йорк и Вашингтон. Два от самолетите се врязват в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. За по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Третият самолет се разбива в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ. Четвъртият се разбива в поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътници осуетяват опита на терористите да достигнат целта си във Вашингтон.

Десетки хиляди души са проявили различни заболявания след атаките. При повече от 12 000 това са психически проблеми, при 32 000 - дихателни.