Европейската комисия готви регулации, които засегнат сериозно услугите на компании като WhatsApp и Skype. Според изтекъл в медиите документ, европейските власти искат тези и други подобни интернет услуги да се придържат повече към правилата за сигурност и поверителност на ЕС, пише германският Handelsblatt.

Според информацията ЕК готви мерки, според които интернет компаниите ще трябва да се допитват до правоохранителните органи за достъпа до различни данни на потребителите си, а заедно с това и доколко могат да ги използват с цел печалба. Самата Комисия обаче не дава повече информация по въпроса.

Зад планираните нови мерки обаче стои стар спор с големите американски концерни. Така например собственикът на Skype Microsoft твърди, че като интернет компания тя не попада под същите правни условия, каквито европейските телекомуникационни дружества. Същевременно обаче те предлагат подобни на американските си колеги услуги.

Ето защо германската Deutsche Telekom, испанската Telefonica и френската Orange отдавна изискват еднакви правила за всички играчи на пазара. През последните години те загубиха милиарди евро от това, че потребителите си изпращат безплатни съобщения вместо да телефонират и пишат sms-и.

На този фон досега услуги като WhatsApp и Skype на практика не бяха регулирани в Европа. Сега обаче една от идеите е свързването на телефонния номер с интернет услугите да става по-трудно, минавайки през някаква форма на одобрение на мобилния оператор. Пълните предложения на ЕК ще бъдат представени през септември.