Масово гастарбайтерите, които правят нарушения по българските пътища, не плащат глобите си при нарушения.

Причината за това са правно-административни пречки. През страната ни преминават годишно хиляди гастарбайтери, които всекидневно правят нарушения, за тях се пишат актове, но до събиране на глобите така и не се стига.

За този казус сезира органите депутатът от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок Димитър Делчев.

Според него държавата трябва да санкционира гастарбайтерите, както санкционира нарушителите българи на пътя.

Той е категоричен, че глоби от тях почти не се събират.

"Трябва да се промени системата за изпълнение на наказанията, наложени на пътните нарушители от други държави. В момента е врата в полето", твърди Делчев.

"Няколко от големите катастрофи с трагични последици в населени места от моя избирателен район това лято се случиха именно с гарстарбайтери. Хората се страхуват да закарат децата си до училище, тъй като невнимателните чужденци карат с несъобразена скорост и причиняват произшествия, а някои направо знаят, че остават ненаказани заради неефективен механизъм за налагане на глобите, което пък идва от правно-административни причини", каза Делчев.

Той посочи, че и трагичният случай с мотористите край Драгоман отново поставя въпроса за санкциите на преминаващите през страната ни чужденци, когато нарушават правилата за движение.

"Ако един германец извърши нарушение у нас, то глобата му се изпраща на адреса в Германия и той трябва да я плати, но не така стои въпросът с нарушителите от Турция, Сърбия, Македония и други страни извън ЕС", обясни той и подчерта, че в Реформаторския блок се прави анализ за промени в механизма, така че задълженията на всички нарушители да бъдат събирани.

"Много често гастарбайтерите, пътуващи за и от Турция, не могат да бъдат принудени по никакъв начин да платят наложените им глоби. И много от тях го знаят, откъдето идва и неразумното им шофиране по пътищата у нас", добави Настимир Ананиев, народен представител от ДБГ от РБ и председател на транспортната комисия в парламента.

Във връзка със зачестилите сигнали за пътните нарушения и опасенията на хората за безопасността, Делчев и Ананиев организират дискусия в Сливница за мерките за безопасността на отсечката Калотина - София.