Има много проблеми предимно по най-натоварените участъци и по третокласната мрежа, която е в най-лошо състояние. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров. Той подчерта, че се прави всичко възможно кръпките и запълването на дупки да останат в миналото. Затова чрез превантивни ремонти се извършвало цялостно преасфалтиране. По този начин гаранцията на ремонтирания участък била до 10 години, а не една или две.

Лазар Лазаров обясни, че надеждите на агенцията са след заработване на тол-системата да строят пътища със собствени сили. Той припомни, че заради жалба в момента тръжната процедура е спряна. След приключване на всички процедури по исканията за спирането й обаче се очаква да бъде възстановена. В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) към момента били постъпили три последователни жалби.  

Шефът на Пътната агенция посочи, че по отношение на магистралите, бъдещите планове са за изграждането на автомагистралите Калотина, Русе – Свиленград, „Хемус”, както и на обхода на Габрово, който се изгражда в момента. Когато тези проекти бъдат реализирани и след завършването на магистрала „Струма”, магистралният пръстен на държавата щял да бъде изграден изцяло.

Лазаров коментира, че по новоизградените участъци на републиканските пътища, а именно по цялата АМ „Тракия”, по „Хемус” – в участъка при гара Яна, новите участъци от магистралите „Струма” и „Марица” се пътува най-добре.Според трафика се приоритизирали строителството и ремонтът на пътищата.

Лазар Лазаров анонсира, че превантивният ремонт на път III-112 Добри дол – Тополовец на територията на област Видин ще започне в началото на следващия месец. Това ще стане веднага, след като приключи ремонтът на път I-1 Видин – Димово – Монтана. Изчакването се налага, за да може трафикът на тирове да бъде пренасочен по него.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. предстои да бъде рехабилитирана останалата част от третокласния път на територията на област Монтана. Това щяло да стане догодина.

От следващия строителен сезон по същата програма ще бъде рехабилитиран и пътят Чирпан – Зетьово. Той минава успоредно на магистрала „Марица” и завършва при Симеоновград. Лазаров обясни, че този път също не е в добро състояние.

Шефът на „Пътната агенция” отправи предупреждение към шофьорите да не преминават по стария мост над река Марица при Чирпан. Заради недоброто си състояние мостът е затворен за движение. Лазаров уточни, че той е строен преди повече от 100 години.