Плащаме хотела само на ВИП гостите, преводът глътва 60 000 евро на ден

Около 60 лимузини ще трябва да осигури страната ни за транспорта на висшите гости, които ще се изсипят у нас в рамките на председателството на ЕС. За поне 35 от возилата ще се търсят спонсори, като ще се разчита и на автопарка на НСО при необходимост, уточниха за „Монитор“ от екипа по подготовка на председателството. Както вече стана ясно, заради Brexit България ще застане начело на ЕС по-рано - в началото на 2018 г., вместо през втората половина на годината, поради което и организацията бе забързана и вече тече на пълни обороти. При подготовката черпим опит от други страни, като например Гърция, която именно разчиташе на спонсори за осигуряване на транспорта на гостите си.

За шестте месеца на председателството у нас се очаква да се проведат около 200 събития, за които

ще дойдат над 20 000 делегати

Като домакин страната ни ще трябва да осигури логистично настаняването им, но няма да поема разходите за нощувки в хотелите на всички, а само за ВИП гостите. В бюджета ще се предвидят такива средства само за министрите, които ще дойдат у нас и за по един техен експерт. За всички останали изпращащата страна ще трябва да си поеме командировъчните.

Както „Монитор“ писа, заложените средства още в предварителните планове за председателството са около 150 млн. лв. Точната сума обаче все още не е ясна, но вицепремиерът Меглена Кунева вече предупреди, че изтеглянето на периода ще го оскъпи. За момента сигурни са одобрените от кабинета за тази година 50 млн. лв., които ще отидат основно за ремонт на НДК, за преустройството на парламентарната зала „Св София“ в бившия Партиен дом, за ремонт на резиденция „Бояна“ и за техника за НСО и за МВР.

Съществен разход ще бъдат преводаческите услуги, подчертаха още от екипа по подготовка на председателството. Практиката била да има

превод на шест езика

по време на заседанията - на английски, немски, френски, италиански, испански, в случая и на български. За всеки език се осигуряват по трима преводачи, а дневната сума за целта била около 60 000 евро. Средствата все пак тепърва щели да се прецизират.

Все още не е готова и конкретната програма за заседанията, но практиката е наложила провеждането на такива във всички 10 формата на Съвета на министрите. У нас обаче не се очаква да идват топ лидерите на държавите от ЕС, тъй като самото ни председателство ще бъде Брюкселски базирано и този най-висш формат ще се провежда в белгийската столица.

В рамките на председателството ни ще има и богата културна програма с огромен брой събития у нас и зад граница, с които да покажем на Европа българското. Със сигурност ще имаме откриващо и закриващо събитие в Брюксел, което по всяка вероятност ще бъде под формата на

концерт с популярни наши изпълнители

Културни събития ще имаме и в топ столиците на континента, сред които Париж, Берлин, Виена, Рим. За националните празници, които ще бъдат обхванати от периода на председателството като 3 март и 24 май отново ще има богата програма, при която да покажем на Европа нашите история, традиции и култура.

„Председателството не е формален и само логистичен ангажимент. Една от най-важните функции на България като председател е да бъде балансьор на различните интереси в ЕС, да е активна в търсенето на консенсус и предлагането на решения. Това са сериозни политически, дипломатически и експертни задачи“, коментира за "Монитор" посланик Любомир Иванов, директор на Националния център, който бе сформиран за председателството.