Ръководството на МВР разпореди  проверка на процедурата по обществена поръчка, при която трафикант на мигранти спечели поръчка за легално превозване на бежанци до центровете за настаняване.  

От МВР уверяват, че случаят ще бъде разгледан обстойно.

По-рано стана ясно, че срещу управителя на фирма "Еделвайс 0707" Григор Тошков Григоров е имало обвинение за нелегален трафик на мигранти, но въпреки това фирмата е спечелила обществена поръчка на главна дирекция "Гранична полиция". С нея се възлага на "Еделвайс 0707" да превозва бежанци от границата към вътрешността на страната.

Според информация на Дарик радио, с фирмата е сключен е договор за наемане на автобус на стойност 195 580 лева без ДДС, за срок на изпълнение една година. Документът е подписан от директора на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов на 8 август тази година.

42 дни по-рано, когато е била в ход процедурата за избор на изпълнителя на обществената поръчка, 34-годишният Григор Григоров от с. Алдомировци, община Сливница, е спрян за проверка от полицията. Това е станало на пътя Резово-Бургас, в района на бившия Корабостроителен завод между Варвара и Царево.

Григоров е управлявал туристически автобус МАН със софийска регистрация, в който полицаите са открили 65 чуждестранни граждани, сред които и деца. Никой от тях не е имал документи за самоличност. Нелегалните мигранти били от Афганистан и Ирак.

Мъжът е бил задържан за 24 часа в полицията и срещу него е повдигнатообвинение за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата на страната. Районният съд в Царево му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Изненадващо само дни по-късно Окръжният съд в Бургас измени мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест.

Проверка в Търговския регистър е установено, че на 21 юли тази година, докато е бил под домашен арест, той е прехвърлил дружеството на баща си Тошко Григоров Стоянов (на 56-годишна възраст).

Междувременно е подписал споразумение с прокуратурата в Царево, с което се е признал за виновен по повдигнатото обвинение, но в насроченото съдебно заседание, изненадващо е оттеглил пълномощното си от своята адвокатка и е обявил, че се отказва от споразумението.

Парадоксално е, че автобусът, с който по документи ще трябва да извозва мигранти към бежанските центрове по спечелената обществена поръчка в момента се намира на паркинга в полицията в Царево. Съдът е наложил обезпечителна мярка на превозното средство и фирмата не може да се разпорежда с него.