Нигерийската джихадистка групировка Боко Харам разпространи днес видео с девойки, представени като отвлечените от бойците й през април 2014 г. ученички в Чибок, северна Нигерия, и намекна, че някои от тях все още били живи, а други били загинали при въздушни удари.

Те трябва да знаят, че техните деца са в ръцете ни – заявява във видеоматериала мъж със закрито от тюрбан лице. Записът продължава 11 минути и e качен в ЮТуб. Виждат се девойки със забулени лица, седнали на земята, и други прави зад тях, предаде АФП.

Четиридесетина момичета бяха омъжени според волята на Аллах, заявява мъжът от видеото.

Кървавият бунт на Боко Харам в Нигерия е взел от 2009 г. досега над 20 000 жертви. Джихадистката групировка отвлече няколко хиляди жени, деца и младежи, които насила включи в бойните й групи. Някои от жените и момичетата са били превърнати в сексуални робини и прислужници и дори са били принуждавани да се бият и да извършват самоубийствени атентати.

На 14 април 2014 г. от гимназия в град Чибок бяха отвлечени 276 ученички. Този безпрецедентен акт предизвика вълна от възмущение в Нигерия и в целия свят.

През 2015 г. нигерийската армия обяви, че е освободила стотици хора, главно жени и деца, отвлечени от Боко Харам, но сред тях не бяха гимназистките от Чибок.